Campbell ja Lanegan riisuttuina Tavastialla

Isobel Campbell & Mark Lanegan, Tavastia, Helsinki 8.2.2011

isobeljamarkBrittiläisen laulaja-säveltäjä Isobel Campbellin ja Screaming Treesin laulajana alun perin tunnetuksi tulleen amerikkalaisen Mark Laneganin yhteistyö on tuottanut jo kolme albumillista kantrin, bluesin ja folkin amerikkalaisissa perinnemaisemissa risteilevää musiikkia. Kun kaksikon ensimmäistä Suomen vierailua mainostettiin harvinaisena akustisena keikkana, heräsi epäilys, että tämän harvinaisuuden raadollisemmat syyt olisivat logistisia ja taloudellisia. Riisutun kokoonpanon puolustuksena saattoi kuitenkin pitää sitä, että näin jäisi enemmän tilaa Campbellin ja Laneganin mielenkiintoisesti yhteen kietoutuville äänille. Päätähtien lisäksi mukana oli kaksi taustamuusikkoa soittamassa kitaroita ja kontrabassoa.

Helsingin rockpyhätön Tavastian tunnelma oli tänä iltana poikkeuksellisen harras ja tarkkaavainen: Melkein kuin olisi ollut klassisen musiikin konsertissa, vain penkit puuttuivat alta. Korvatulpille ei ollut tarvetta, ja herkimmissä kohdissa muovituoppien kolahdukset lattiaan salin perältä kuuluivat eturiviin saakka. Konserttitunnelmaa korosti, että Campbell ja ujona tunnettu, mikkitelineeseen tukeutuva Lanegan pitivät sanallisen kontaktin yleisöön minimissään. Välipuheita tai edes kiitoksia ei kappaleiden välissä kuultu. Inhimillistä puolta toi esiin ainoastaan yksi muutaman sanan mittainen keskustelunpätkä esiintyjien välillä, kun Campbellilla oli hankaluuksia päästä mukaan yhden kappaleen alkuun. Keikan jälkeen Lanegan sen sijaan yllätti kaikki jakamalla tovin nimikirjoituksia baarin puolella.

Illan ohjelmisto oli melko tasainen otos kaikkien kolmen levyn materiaalista. Vähäeleisemmät, levylläkin akustisen kitaran ja laulun varassa kulkevat kappaleet kokoonpano pystyi esittämään aika lailla sellaisinaan. Luonnollisesti runsaammin levyillä soivat kappaleet jäivät nyt riisutummiksi ja typistetymmiksi. Keikan kokonaisuuden kannalta sovituksiin olisi kaivannut isompaa vaihtelua, jota kaksikon aiemmilla kiertueilla käyttämä sähköistetty bändi ja rummut olisivat voineet tuoda. Sävellyksinä hyvät kappaleet toimivat kuitenkin myös kevyemmin sovituksin. Toisaalta heikoimmillaan kaksikon duetointi jää lallatteluksi niin levyllä kuin livenä.

Belle & Sebastianissa sellistinä toiminut Campbell tarttui nytkin paikoitellen selloonsa, kuten ensimmäisen levyn päätöskappaleessa Circus Is Leaving Town, joka oli illan kohokohtia. Pari kappaletta Campbell lauloi yksin Laneganin käväistessä takahuoneen puolella. Tässä mitassa tämäkin toimi. Kuitenkin tässä projektissa Campbellin päärooli on olla musiikin säveltäjänä ja Laneganin hempeä-äänisenä duettokumppanina. Kokoopanon tärkein instrumentti on Mark Laneganin koetun elämän marinoima syvä ääni, jossa riittää mielenkiintoa hyvin paljaanakin. Sovitukset olivat toki nyt runsaampia kuin viimekeväisellä Laneganin soolokeikalla Nosturissa. Silloinhan miestä säestämässä oli ainoastaan yksi kitaristi.

Lanegan on viime vuosina profiloitunut tulkitsijaksi. Campbellin kanssa tehdyn yhteistyön lisäksi Lanegania on kuultu mm. UNKLE:ssa, Soulsaversissa, The Gutter Twinsissa ja The Twilight Singersissa. Sen sijaan hänen omaa tuotantoaan on jouduttu odottelemaan. Edellisestä soololevystä, mainiosta Bubblegumista, on kulunut jo kohta seitsemän vuotta. Musiikillisestihan Laneganin Campbellin kanssa esitettämä repertuaari on melko lähellä hänen soolotuotantoaan. Lanegan-faneille hyvä uutinen on, että miehen uuden soololevyn äänittämisen on määrä alkaa tänä keväänä.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.