Blonde Redhead, syntetisaattorit ja syksy

Italialaisten kaksosveljesten Simone ja Amedeo Pacen, sekä japanilaisen Kazu Makinon vuonna 1993 New Yorkissa perustama indieyhtye Blonde Redhead palaa Suomeen 24.9. Keikkapaikkana toimii tällä kertaa Tavastian sijaan Virgin Oil Co. Jos edellislevy 23 oli askel kohti modernimpaa kone- ja kosketinvoittoisempaa soundia, edustaa viime viikolla ilmestynyt kahdeksas kokopitkä Penny Sparkle jo täysharppausta. Tavoitin puhelimitse kitaristi Amedeon muutamaa kommenttia varten.

Penny Sparklella olette ottaneet askeleen kohti vielä elektronisempaa soundia. Miten päädyitte tähän?

– Meillä ei koskaan ole sen suurempaa suunnitelmaa kun lähdemme työstämään levyä. Pikkuhiljaa siitä vaan alkoi muotoutua tällainen. Levy ei mielestäni edes ole kovin ”elektroninen”. Siinä on itse asiassa paljon akustisia elementtejä. Kaipa se konehenkisyys johtuu siitä miten se on tuotettu ja miksattu.

Työstitte albumia vuorotellen New Yorkissa ja Tukholmassa eri tuottajien ja miksaajien kanssa. Kuulostaa monimutkaiselta.

– Kyllä se sitä hieman olikin. Siihen sisältyi aika paljon tiedostojen lähettelyä edestakaisin ja Kazu lensi vielä erikseen Tukholmaan. Äänitykset osuivat lisäksi keskelle muuttoa.

Levyä tuottivat esimerkiksi Fever Rayn kanssa työskennellyt Van Rivers & The Subliminal Kid -parivaljakko ja Drew Brown (mm. Beck, Radiohead). Miksaajana teillä oli jo toistamiseen tunnettu brittituottaja Alan Moulder (mm. Depeche Mode, My Bloody Valentine). Mitä nämä kaikki toivat pöytään?

– He olivat kaikki hyvin vahvasti mukana albumin tekemisessä. He tunsivat musiikin todella vahvasti ja heillä oli kaikilla selkeä näkemys miltä musiikin tulisi soundata tällä levyllä. Alan varsinkin nosti koko homman seuraavalle tasolle.

Albumi kuulostaa mielestäni hyvin melankoliselta ja jopa syksyisen kolealta. Tiesittekö levyn ilmestyvän syksyllä? Osaatko kertoa miten tuohon tuli tuollainen tunnelma?

– Taisimme tietää, että levy ilmestyisi joko loppukesästä tai syksystä, mutta se ei vaikuttanut lopputulokseen. Nauhoitimme levyn New Yorkin osavaltion pohjois-osassa sijaitsevassa mökissä, keskellä metsää. Silloin satoi melkein koko ajan. Ehkä se vaikutti tunnelmaan ja ehkä myöskin paikan akustiikka, joka oli omalla tavallaan mahtava. Eristäytyneisyys ei sinänsä vaikuttanut musiikin luonteeseen vaan meillä oli hyvin mukavat, luomiselle otolliset oltavat.

Miten päätätte kuka laulaa milläkin raidalla? Sanoittaja kenties?

– Ei. Se on hyvin tunnepohjaista. Se on meille jotenkin hyvin itsestään selvää, koska olemme tehneet niin pitkään yhdessä musiikkia. Olemme aika tarkkoja siitä mitä teemme. Minulla pitää esimerkiksi olla hyvin selvä kuva mielessäni siitä mistä minä laulan.

Olette käyneet läpi monia tyylillisiä vaiheita alkupään sonicyouthmaisesta indierockista, vanhahtavan romanttisen pop-tunnelmoinnin kautta kohti nykyistä konehenkisempää maalailua. Voisiko Blonde Redheadiä verrata matkantekoon?

– Luulisin niin. Se on niin kuin elämäkin. Sitä kokee erilaisia ihmissuhteita, muuttaa pukeutumistaan ja mielipiteitään. Me haluamme pitää asiat mielenkiintoisina tehdessämme musiikkia.

Levyllä on Oslo-niminen kappale. Tapahtuiko siellä jotain erityistä viime kiertueella, vai mistä tuo on saanut inspiraationsa?

– Ei. Kaikkien kappaleiden työnimet olivat joitain kaupunkeja ja tuo jäi sitten ainoana elämään.

Teillä on aika paljon koskettimia uudella levyllä. Soitatteko edelleen triona vai onko teillä joku mukana auttamassa kiertueella?

– Joissakin biiseissä kyllä, mutta kyllä me enimmäkseen triona edelleen esiinnymme. Minä soitan aikaisempaa enemmän koskettimia ja niin myös Kazu.

Kazu on sanonut, ettei hän ole varma mistä Penny Sparkle kertoo, vielä. Onko sama totta omalla kohdallasi ja ovatko ajatukset selkeytyneet?

– Emme ole ehtineet miettiä asiaa paljon. Keskitymme nyt soittamaan kappaleita ja yritämme katsoa kuinka voisimme liikkua vapaammin musiikin sisällä. Ehkä sitä kautta pääsemme myös paremmin sinuksi albumin kanssa.

Blonde Redhead esiintyy Helsingin Virgin Oil Co.:ssa perjantaina 24.9. Amerikkalaistrioa lämmittelee lontoolaisen Mauro Remiddin muodostama Porcelain Raft.

http://www.blonde-redhead.com
http://www.myspace.com/blonderedhead
http://www.myspace.com/porcelainraft