Black Sabbathin paluualbumi “13” ilmestyy kesäkuussa. Rummuissa Rage Against the Machinen ja Audioslaven Brad Wilk

Raskaan rockin ylin tuomiokapituli Black Sabbath on julkistanut lisää tietoa tulevasta paluualbumistaan tänään. Rick Rubinin tuottama albumi kantaa nimeä “13“. Levyn nimeäminen epäonnen luvun mukaan viittaa otaksutusti surullisten yhteensattumien summaan, mitkä ovat varjostaneet alkaneen vuoden odotetuimman ja etukäteen ehdottomasti spekuloiduimman raskaan rockin albumin syntymistä jo esituotantovaiheesta lähtien.

13-albumin julkaisee Vertigo, mikä toimi myös Black Sabbathin levy-yhtiönä kaikki 70-luvun klassiset vuodet. Kyseessähän on siis ensimmäinen “klassisen” Sabbath-kokoonpanon studioalbumi 35 vuoteen, ja sen ensimmäinen albumi sitten vuonna 1978 julkaistun, surullisesti flopanneen ja kehnotasoisen Never Say Die!:n, minkä julkaisun jälkeen vokalisti Ozzy Osbourne potkittiin yhtyeestä pois luomaan sittemmin todella menestyksekkääksi osoittautunutta soolouraa.

Mutta miksi levyn nimeksi tuli “13”? -Riffivelho Tony Iommilla todettiin vuosi sitten imusolmukesyöpä, minkä vuoksi hän on joutunut käymään läpi raskaita kemoterapiahoitojaksoja ja nauhoittamaan albumin kitaraosuutensa Englannista käsin muun bändin jäsenistön keskityttyä nauhoittamaan omat osuutensa Malibussa, Los Angelesin piirikunnassa.

Viime toukokuussa rumpali Bill Ward puolestaan erosi yhtyeestä riitaisissa tunnelmissa juuri ennen albumin nauhoitusten kaavailtua alkamista. Wardin erosta seurasi nolo mediafarssi naurettavine promokuvamanipulaatioineen, mikä itsessään jo aiheutti erittäin kyseenalaista mediajulkisuutta kaikkien aikojen legendaarisimmalle raskaan rockin yhtyeelle. Oikeastaan näiden kummallisten vastoinkäymisten vuoksi koko Black Sabbathin paluu asetettiin uskollisimpienkin fanien pohdinnoissa vakavasti uskottavuuspuntariin.

Yhtye tiedottaa myös nettisivuillaan, että rumpuja 13-albumilla soittaa Rage Against the Machinen ja Audioslaven riveistä tuttu, kovalyöntinen groovetraituri Brad Wilk. – Ei sinällään ollenkaan huono valinta puitteisiin nähden. Iommin, basisti Terry “Geezer” Butlerin ja Ozzy Osbournen rinnalle studiokokoonpanoon Wardin rumpalin pallille ei siis sittenkään istutettu sitä ennakkoon odotetuinta miestä, Ozzyn soolobändin Tommy Cluetosia, joka viime vuonna soitti BS-livekokoonpanossa paikaten yhtyeestä rojaltisopimussotkujen vuoksi syrjään jättäytynyttä Wardia.

Black Sabbath lähtee uuden albumin myötä myös maailmankiertueelle, ja on jo julkistanut kiertueensa ensimmäiset keikkapäivämäärät Australian, Uuden Seelannin ja Japanin osalta huhti-toukokuulle. Lisää kiertuepäivämääriä yhtye ilmoittaa tiedottavansa lähiaikoina.