Air jätti kaksijakoisen fiiliksen

1.12.2009 Kaapelitehdas, Helsinki

Ranskalainen Jean-Benoit Dunckelin ja Nicholas Godinin muodostama Air esiintyi Suomessa edellisen kerran vuonna 2004 Provinssirockin isossa teltassa. Siihen aikaan Air esiintyi isommalla bändillä, mutta tällä kertaa Kaapelitehtaan lavalle oli kivunnut vain kolmen soittajan kokoonpano. Airin tuotannon helmet sijoittuvat ensimmäisiin albumeihin, mutta nyt lisämaustetta toi vastikään julkaistu uusi albumi, Love 2.

air02

Kaapelitehdas ei ole keikkapaikkana mikään paras mahdollinen, mikä tuli tälläkin kertaa todistettua. Kapea ja pitkä tila ei ole kovin toimiva, vaikkakin tunnelma Kaapelilla nousee usein huomattavasti paremmaksi kuin esimerkiksi jäähallikeikoilla. Air esiintyi kovin pelkistetyllä kokoonpanolla ja minimalistisella showlla, vaikka usein tämän tyyppisen musiikin mausteena nähdään massiiviset videoscreenit ja muut tilpehöörit. Ratkaisu pelkistetystä showsta osoittautui kuitenkin varsin toimivaksi yleisön keskittyessä täysin itse musiikkiin.

Air01

Keikka jätti vähän kaksijakoisen fiiliksen, koska osa biiseistä toimi todella hienosti, mutta muutamissa biiseissä jäi kaipaamaan jotain puuttuvaa elementtiä. En tiedä tekikö kokoonpanon asettamat rajoitukset tuon fiiliksen vai oliko syy jossain muussa. Paikoitellen olisi toivonut lisää voimaa sovituksiin samaan tyyliin kun kuultiin viimeisenä encorena tulleen La femme d´argentin aikana. Suurimman innostuksen yleisössä sai luonnollisesti aikaan lopun hittikimara Sexy Boyn johdolla. Pääosin Air kuulosti kuitenkin yhtä hyvältä kuin kesällä 2004 Provinssissa. Elokuvallinen äänimatto yhdistettynä akustiseen kitaraan ja tukevaan biittiin toimii ainakin Airin kohdalla loistavasti.

Pituutta keikalla ei ollut kuin reilu tunti ja vartti, mutta siihenkin aikaan oli saatu niputettua aikamoinen määrä biisejä. Tunnelmat vaihtelevatkin hyvin voimakkaasti, kun välillä mentiin seesteisestä fiilistelystä suoraan tiukkaan tykitykseen. Air on kuitenkin ehkä parhaimmillaan noissa rauhallisemmissa vedoissa, jotka loppua kohden kasvavat suuremmiksi ja suuremmiksi.