Yournalist: Horror and Terror – Ensiluokkaista kotimaista indierockia ja voimapoppia

Drink Tonight Records, 2012

Yournalist huijaa levynsä ensimmäisellä kappaleella satunnaista kuulijaa, kun turkulaisten psykedeelinen avaruusrock jyrää isolla vaihteella sisään. Tätäkö veljekset Oskari ja Santeri Ruohonen sekä rumpali Mikko Koskinen meille tarjoavat, tulevatko loputkin raidat olemaan massiivista jyystöä vailla pieniä tunteita? Eipä hätää, sillä jo toisena soiva New Year 2021 normalisoi tilanteen kun voimapop ja tarttuvat indie-koukut ottavat maiseman haltuun.

Tästä eteenpäin kaikki sujuukin sitten suunnitelmien mukaan, kun trio veistää indierockin elinrikkaasta puusta toinen toistaan tarttuvampia ralleja. Veljesten tällä hetkellä puolittain telakalla oleva Traffic Island nousee luonnollisesti vertailukohdaksi, sillä kahdella bändillä on selvästi enemmän yhteneväisyyksiä kuin eroavaisuuksia. Uuden bändin perustaminen tuntuu jopa parin raidan kohdalla hiukan turhalta, mutta mikä erottaa nämä yhtyeet selvimmin toisistaan on Yournalistin rentous ja trio-muodon mahdollistama asteen suorempi, ja enemmän sieltä selkäytimestä kumpuava, soitto. Musiikissa on edelleen niitä tummempiakin sävyjä, mutta nyt muistetaan myös hymyillä useammin ja leveämmin.

[soundcloud params=”auto_play=false&show_comments=true”]http://soundcloud.com/drinktonightrecords/sets/yournalist/[/soundcloud]

Jo valmiiksi koukukasta materiaalia höystetään vielä mielenkiintoisilla rytmijipoilla ja sovituksellisella rohkeudella, joka tarjoaa matkan varrelle positiivisia yllätyksiä. Albumin moneen suuntaan taipuva kappalemateriaali mahdollistaakin takuulla monen sinkun lohkaisun, ja jo viime vuonna julkaistu Nigerian Girl erottuu kolmestatoista raidasta selvimmin edukseen.

Horror and Terror ei ole virheetön mestariteos, mutta se osoittaa kiistatta että kolmikolla on vielä paljon sanottavaa. Yournalist onkin avannut pelin komeasti ja tuore kiekko nousee taatusti vielä vuoden arvostetuimpien kotimaisten indie-levyjen joukkoon.

4/5