Yksi maailmanmusiikin huipuista Tinariwen Korjaamolle marraskuussa

Eteläisessä Saharassa kolme vuosikymmentä sitten perustettu Tinariwen on ryhmä tuaregimuusikoita, joiden aavikkobluesin sävyissä kuuluu kaikuja myös länsimaisesta rockmusiikista. Yhtyeen musiikilliset juuret ovat perinteisten tuaregien ja Malin pohjoisosan kansanlaulujen lisäksi algerialaisessa rai-musiikissa, mutta bändin jäsenten esikuvista löytyy myös erilaisia nimiä Santanasta Led Zeppeliniin. Ympyrä sulkeutui, kun Robert Plant tunnustautui Tinariwenin faniksi – legendaarinen Led Zeppelin-solisti onkin nähty esiintymislavoilla yhdessä bändin kanssa. Myös lukuisa joukko länsimaalaisen musiikin kärkinimistä Coldplayn Chris Martinista Radioheadin Thom Yorkeen ovat nimenneet bluesin takaisin juurilleen tuoneen Tinariwenin yhdeksi inspiraationsa lähteeksi. Tinariwenin Grammy-palkitulla, vuonna 2011 julkaistulla Tassili-albumilla vieraili mm. TV on the Radio ja Wilco -yhtyeiden jäseniä.

Tinariwenin tarina alkoi libyalaisella sotilaskoulutusleirillä vuonna 1982, jossa tuaregikansaa koulutettiin itsenäisyystaistelua varten. Yhtyettä onkin kutsuttu rock´n´rollin todellisiksi kapinallisiksi sen jäsenten taisteltua mukana tuaregien kansannousussa Malissa. Tinariwenin musiikkia levitettiin vuosien ajan kädestä toiseen c-kasettina ja kollektiivi keräsi pikkuhiljaa mainetta eri puolilla Saharaa soittaen erilaisissa kansanjuhlissa. Kansainvälisen läpimurron Tinariwen teki vuonna 2001 soitettuaan Le Festiva au Désert -festivaaleilla. Sittemmin yhtye on keikkaillut tiiviisti ympäri maailmaa, mm. Glastonburyssa, Roskildessa sekä Coachella- festivaaleilla.

Kantaaottavuudestaan huolimatta Tinariwenin sanoitukset eivät ole julistavia, vaan bändi soittaa muutakin kuin kapinalauluja. On hienoa nähdä kuinka musiikkimme ylittää rajoja ja puhuttelee ihmisiä kaikkialla maailmassa. Meidän tehtävämme on levittää sanomaa rauhasta kotiseudullamme Saharassa, kertoo Tinariwenin musiikillinen johtaja ja perustajajäsen Ibrahim Ag Alhabib.

KEIKKA:
Tinariwen (Mali)
Ma 5.11. Helsinki, Korjaamo Ovet 20, K-18

LIPUT:
Myyntiin pe 7.9.2012 klo 9
36 euroa + mahd. toimituskulut
Korjaamolaiset 33 euroa + mahd. toimituskulut

Tiketin myyntipisteistä, puhelinpalvelusta 0600-1-1616 (1,69 euroa/min + pvm) ja netistä www.tiketti.fi
Liput ovelta 39 euroa, mikäli lippuja on jäljellä – Korjaamon jäsenille 35 euroa.