White Hills – New Yorkin yksinäiset avaruussudet

Lauantaina 31.3. ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan, space rockin, stonerin ja krautrockin huuruisesta kolminaisuudesta ammentavan newyorkilaisyhtyeen White Hillsin ytimen muodostaa kitaristilaulaja David W. ja basisti Ego Sensation. Haastattelussa ensin mainittu herra.

Kerropa maaliskuussa ilmestyneestä uudesta Frying on This Rock -levystänne. Mitä mietitte astuessanne studioon tällä kertaa?

– Meillä oli luovuusputki päällä. Löysimme hiljattain uuden rumpalin, Nick Namen, ja huomasimme yhtäkkiä että meillä oli paljon uutta materiaalia. Halusin taltioida juuri tuon hetken kehityksessä, joten buukkasimme ajan BC Studiosta ja annoimme palaa.

Mnkälaista oli työskennellä Martin Bisin kanssa? Hänet tunnetaan paremmin hieman erilaisesta kamasta (Swans, Sonic Youth, John Zorn, Unsane). Oletko tyytyväinen uuden levyn soundiin ja miksaukseen?

– Martinin kanssa työskenteleminen oli mahtavaa. Hänellä on niin paljon kokemusta, mutta silti hän ei puutu visioosi. Uudella albumilla on mielestäni äänellinen selkeys, joka puuttuu muista levyistämme.

Moni kappaleistanne perustuu hypnoottiseen, kraut-henkiseen toistoon. Esimerkiksi Robot Stomp uudella levyllä. Meidän oma Circlemmehän on tämän ilmaisun mestareita. Satuitko näkemään heidät viime vuoden Roadburnissa, jossa myös soititte?

– Valitettavasti en nähnyt heidän keikkaansa silloin, mutta paikkasin missauksen Supersonicissa ja siellä ne olivat loistavia.

Mikä on parasta hypnoottisen toistoon perustuvan musiikin soittamisessa? Voitko nimetä joitain ilmaisutyylin yhtyeitä jotka ovat innoittaneet sinua?

– Parasta on se kun uppoutuu siihen täysin ja antautuu musiikin vietäväksi. Se on erittäin meditatiivista. Innoittajayhtyeitä ovat Can, Faust, AR & Machines ja PiL, muutamia mainitakseni.

White Hills koostuu käytännössä kahdesta ihmisestä; sinusta ja basisti Ego Sensationista. Miten löydätte ihmiset joiden kanssa haluatte tehdä yhteistyötä? Ketkä tällä hetkellä soittavat kanssanne?

– Soittokumppaneiden löytäminen on luonnollinen prosessi. Kun se toimii, se toimii, kun ei, niin ei. Tällä hetkellä meillä on Nick Name rummuissa ja Antronhy on kahden viime albumin ajan ollut mukana studiossa.

Olette tehneet yhteistyötä Aqua Nebula Oscillatorista tutun Shazzulan kanssa. Minkälaista se oli? Teettekö mahdollisesti tulevaisuudessakin jotain yhdessä?

– Se oli siistiä! Aika näyttää, saammeko mahdollisuuden soittaa hänen kanssaan uudestaan.

Kuinka suuri osa livesetistänne koostuu improvisaatiosta? Minkälainen vaikutus Shazzulalla oli livesoittoonne viime Roadburnissa?

– Sanoisin että noin 50/50. Se että joku vierailija on mukana studiossa tai livenä vaikuttaa aina soittamiseen.

Käsittääkseni kaikki videonne on Ego Sensationin tekemiä. Onko hän kokopäiväinen kuvataiteilija? Mitä osaat sanoa hänen ultramakeasta läpinäkyvästä bassosta?

– Kyllä. Ego on kuvataiteilija. Hän on aina tekemässä jotain sekopäistä filmiä tai videota. Läpinäkyvä basso on reissue Ampegin alun perin 1969 valmistamasta instrumentista. Sen suunnitteli Dan Armstrong.

Uusi videonne on melkein kuin New York -sightseeing-video. Näkyykö siinä joitain teidän suosikkipaikkoja?

– Tottakai!

Rupesin miettimään, että White Hillsin tyylistä space rock/stoner/kraut-henkistä psykedeliarokkia ei juurikaan ole totuttu kuulemaan newyorkilaisilta yhtyeiltä. (Ehkä Oneida eräänlaisena poikkeuksena). Tuntuuko joskus että olette yksinäisiä susia trendikkäästi sykkivässä Isossa Omenassa?

– Kyllä tuntuu. Nyt alkaa tulla enemmän avaruusrockinhuuruisia yrittäjiä New Yorkista, mutta kyllä minusta tuntuu että olemme aika yksin sen kanssa mitä teemme.

Olette varsin tuottelias yhtye ja teillä on useamman albumin lisäksi suuri määrä sekalaisia cd-r:iä. Mitä nämä sisältävät? Livenauhoituksia? Mitkä julkaisut lasket itse virallisiksi?

– Ne ovat kaikki virallisia. Mielestäni on hyvä olla jonkinlainen kiertuejulkaisu aina kun lähdemme tien päälle, ja koska kierrämme varsin useasti, niitä levyjä myös tulee aika paljon. Ne tuppaavat olemaan sekoituksia käyttämättömistä studio-otoista, treeninauhoista ja liveäänityksistä.

Minkälaisen ”magnum opuksen” tekisit jos kaikki viulut maksettaisiin (studioaika, sessiomuusikkokulut etc.) eikä kiirettä olisi levyn valmiiksi saamiseen?

– Lähestyisin sitä niin kuin teen jokaisen albumin kohdalla, eli pyrin tekemään parhaimman mahdollisen työn mitä sillä hetkellä pystyn.

White Hills Helsingin Kuudennella Linjalla lauantaina 31.3. Lämmittelijänä toimii Demonic Death Judge.