Vesa-Matti Loiri – Tuomittuna kulkemaan

Warner Music Finland (2013)

Ikämiehen karheaa, väkevää ja pehmeää tulkintaa. Jälleen mittatilaustyönä tehtyjä lauluja eletystä elämästä. Vesa-Matti Loiri on läsnä yhä voimakkaasti ja sydämellä. Parhaimmillaan jopa yhdelle tahdille täyttyy aimo annos bioenergiaa.

Bändinä Kaihon Karavaani. Onnistunut valinta. Useimmat kombinaatiot eivät kykene Loiria komppaamaan. Parhaimmillaan maestron henki on niin suuri.

Ali Alikosken-Sasu Moilasen-Teppo Nuorvan “Alla ruosteisen kuun” aloittaa albumin rautalankafiiliksillä. Juha Tapion “Tuomittuna kulkemaan” on duetto Samuli Edelmannin kanssa. Timo Kiiskisen, Markus Koskisen ja Tuure Kilpeläisen “Kaunis” on yksi tämän albumin helmistä, “Kotiinpäin” Paula Vesalan. Juha Tapion “Yksinäiset” koskettaa kovin. Harmonikkasoundi tässä folkissa erityisen hieno. Eino Leino-klangiin päin.

Ylärekisteristä pilkahtelee välillä sävyjä nuoren Loirin. Tulkinnoissa materiaa taiteilijan koko uralta. Saada kuulostamaan muiden kirjoittamat laulut omilta. Tässä mestarismies! Not easy!

Teemu Brunilan “Halvalla” on albumin toinen duetto Jenni Vartiaisen kanssa. Kuiskaava ladymainen soundi luo kontrasteja Vesku Loirin varttuneen rahvaan tunnelmointiin. Kuin isä ja tytär laulaisivat yhdessä.

Matti Johannes Koivun ja Antti Rajalan “Pidän salaisuuteni” voisi yhtä hyvin olla taltioitu jo 70-luvun tuotannon aikakaudella. Tuure Kilpeläisen “Rakkauden sotilaat” kuuluu helmiketjuun. Jylhä, mahtipontinen meininki. Köörilaulua, akustista soittoa ja kasvavaa. Muistuttaa myös Loirin varhaismatskua.

Ismo Alangon “Syvä maanantai” on dramaattinen ja julistava. Tästäkin tulkitsija löytää menneisyytensä tiet – ja niin, että teksti myös elää! Olavi Uusivirran “Vielä vähän aikaa” vie teatraaliseen. Tekijänä myös taustaltaan näyttelijä. Paula Vesalan, luonnon tytön, taustalaulut sopivat kertosäkeisiin.

Sampo Haapaniemi vastaa tuotannosta. Hienosta masteroinnista Svante Forsbäck.

Ajaton kokonaisuus.

***

Teksti: Pauli Saarinen