Vauva – progea primitiivisempää

Ei. Kuvassa ei ole uusinta black metal -hottia Norjan hyisiltä vuonoilta, vaan helsinkiläinen rock-kvartetti Vauva, joka julkaisi uusimman Luonto meissä -albuminsa varsin ug-henkisenä 100 kpl kasettipainoksena. Visaisiin maski- ja kasettikysymyksiin vastasi koko yhtye.

Kerro hieman kasetin työstöstä? Kuinka pitkällä aikavälillä teitte sitä?

– Äänitimme perusinstrumentit livenä lokakuussa 2009, minkä jälkeen äänitimme ja hioimme kappaleita vielä puoli vuotta.

Miksi päädyitte julkaisemaan albumin kasettina?

– Koska julkaisijaa ei löytynyt, ja koska halusimme laittaa materiaalin ulos ensisijaisesti fyysisenä esineenä. Kasetissa on monia hyviä puolia: kokonaisuus tulee paremmin esille, se on formaattina halpa ja tänä päivänä joukosta erottuva ja sen päälle voi halutessaan nauhoittaa.

Kasetti tuntuisi elävän pienimuotoista renessanssia tällä hetkellä, etenkin indie- ja punkpiireissä. Mistä luulet kasettiformaatin ”uudelleentulemisen” johtuvan?

– Mikäli näin tosiaan on niin sehän on hieno asia! Todennäköisesti ihmiset ovat huomanneet, että kasetti formaattina on kuolemassa pikku hiljaa sukupuuttoon.

Sanoitukset ovat selkeytyneet ymmärrettävimmiksi sitten Slobby Pink Dreamsin, mutta toisaalta myös sävellyksissäkin on vähemmän mutkia kuin aikaisemmin. Oliko kyseessä syy-seuraus?

– Tarkoituksena oli tehdä lyriikkaa, josta jokaisen on mahdollista löytää vähintään yksi taso, johon on mahdollista samastua tai joka on vähintään ymmärrettävä. On tärkeää, että sanoitukset ja sävellykset resonoivat keskenään. Kokonaiskuva on vuosien saatossa hioutunut tällaiseen muotoon.

ERÄMAAN AROILLE by VAUVA

Puhumatta en on hyvä esimerkki tunteiden suorasukaisesta siirtämisestä poplauluformaattiin. Tuntuisi siltä kuin Vauva olisi nyt rohkeampi ja kypsempi yhtyeenä, eli se ei koe tarvetta piilotella abstraktin sanavirran ja monimutkaisten progekiemuroiden taakse. Vai?

– Alun perin ajatus oli tehdä punklevy, mutta pieleen meni. Turhat progeilut karsittiin siis rankalla kädellä pois heti prosessin alkumetreillä. Kappaleita yritettiin tehdä mahdollisimman estottomasti ja rehellisesti – ehkä se näyttäytyy myös rohkeutena ja kypsymisenä.

Onko tämä ollut kuinka vaikea toteuttaa?

– Tietynlainen vapautuminen on tullut mukaan kun on huomannut, ettei sillä ole väliä onko sanoitus hyvä vai huono. Tärkeintä on se mitä sanoitus ja sävellys ovat yhdessä, ja että musiikillinen kokonaiskuva on itselle merkittävä. Sanoitusten selkiytyminen on ollut varmaankin luontevaa kehitystä.

Albumin otsikko Luonto meissä viittaa tuttuun pohdiskeluun ihmisluonnon suhteesta siihen suurempaan luontoon. Voitko kertoa enemmän tästä ja mahdollisista muista teemoista?

– Koko kasetin viitekehyksenä toimii soittaminen nelistään. Yksinkertaisuus, rehellisyys ja luonnollisuus ovat olleet soitannollisesti avainasemassa. Lyyrisesti tarkastelun alla ovat olleet ainakin nuoruus, pelot, olemassaolo ja kuolema. Rakkauttakin sivutaan.

Kasetilla ei ole vierailijoita ja ainoastaan sello-osuudet erottuvat selkeästi perinteisemmästä rock-instrumentaatiosta. Halusitteko soundillisesti yhtenäisemmän ilmeen tälle tuotokselle?

– Keskityimme lähinnä vain hyviin soundeihin; instrumentteja käytettiin kappaleiden ehdoilla. Mainitsemasi sellon lisäksi kasetilta löytyy kellopeliä, pianoa, haitaria, tuuliurkua ja erilaisia perkussioita. Halusimme pohtia ehkä myös hieman soittotaidon merkitystä ja alentaa rimaa soittosuoritusten kanssa.

MAGDALENA by VAUVA

Vauvan soundissa on edelleen jonkin verran yhtäläisyyksiä Sydän, sydämeen ja Tuomas Skopa oli tälläkin kertaa mukana miksaamassa ja masteroimassa. Mutta mikä on suurin Vauvan soundissa kuulumaton vaikute?

– Runsas keikkailu ja Michael Jackson.

Mikä tämä black metal -estetiikalla flirttailu keikkajulisteissa ja promokuvissa oikein on? Musiikillanne nyt ei ole sen suurempaa tekemistä kyseisen tyylisuunnan kanssa.

– Blackmetallin primitiivisyys, mystisyys ja varsinkin visuaalisuus ovat inspiroineet paljon. On mielenkiintoista kuinka rockmusiikki itsessään on erittäinkin pirstaloitunutta ja jopa crossovermaista ja genretöntä, mutta rockin visuaalisuus on edelleen erittäin skeneytynyttä.

Kasetin mukana tuli osittain itse täytettävä saatekirje, johon pystyi myös lisäämään oman kouluarvosanan. Onko teille palautettu niitä yhtään?

– Kukaan ei ole vielä vastannut, mutta toivottavaa tietenkin olisi, että edes joku vastaisi!

Kunka monta kasetin 100 kpl painoksesta on jäljellä. Tuleeko uusintapainosta jos loppuu?

– Kasetteja on jäljellä 22kpl. Uutta painosta ei välttämättä tule.

Miltä Vauvan vuosi 2011 tulee näyttämään?

– Mahdollisimman paljon keikkailua ja uuteen materiaaliin perehtymistä sekä joidenkin yhteistyökuvioiden kartoittamista ja toivottavasti syventämistä.

Vauvan lähitulevaisuus keikkarintamalla näyttää seuraavanlaiselta:

24.2. Kuudes Linja, HELSINKI
5.3. Pelikenttä, HYVINKÄÄ
28.3. Club YK, HELSINKI

http://soundcloud.com/vauva/
http://myspace.com/vauva
http://vauvarock.blogspot.com/