Värinään tärpit kesälle, osa 1

Kesä tulee taas ja kaiken maailman tapahtumia suurista kesäfestareista pienempiin alakulttuurikekkereihin on ihan jumalattomasti. Minne lopulta päätyy määräytyy tietysti kiinnostuksen lisäksi lomista, rahasta, maantieteellisestä sijainnista ja monista muista tekijöistä. Kaikenkattavan hinta/laatu-suhteen maksimoivan oppaan sijaan oheinen lista pyrkiikin nostamaan esiin pienempiä kiinnostavuuksia ja harvinaislaatuisempia tapauksia, jotka ehkä muuten jäisivät kesän suurimpien vetonaulujen varjoon.

1. Kauko Röyhkä & Narttu -kesäkiertue 15.6.-4.8.

Kesän merkittävin suomirock-uusintakierros on Kauko Röyhkä & Nartun paluu keikkalavoille. Röyhkän taustayhtyeenä vuosina 1980-1990 toiminut Narttu vaihteli kokoonpanoltaan ainoan pysyväisjäsenen ollessa rumpali Heikki Tikka. Vuonna 2012 yhtyeessä soittaa Tikan lisäksi Narttu-alumnit Tommi Viksten ja Jarmo Heikkinen (kitarat), Pekka Gröhn (koskettimet) ja Mats Huldén (basso). Vahvalla bassolinjalla varustettu post-punk/funk-vaikutteinen svengi on olennainen osa yhtyeen soundia. Kaikkein korostetuimmin tämä kuuluu varmastikin vuoden 1983 Herra Presidentti -sinkulla, jolla Wigwamissakin aikoinaan bassotellut Huldén pääsee oikein kunnolla revittelemään.

Kauko Röyhkä & Narttu keikkailee kesällä seuraavanlaisesti:

15.06. Sodankylä, Midnight Sun Film Festival
17.06. Seinäjoki, Provinssirock
06.07. Turku, Ruisrock
08.07. Aitoo, Kirkastusjuhlat
11.07. Tampere, Tammerfest
12.07. Joutsa, Joutopäivät
13.07. Joensuu, Ilosaarirock
21.07. Jyväskylä, SuomiPOP festivaali
27.07. Turku, DBTL
28.07. Oulu, Qstock
03.08. Tampere, Mustalahden tapahtumasatama
04.08. Pori, Porispere

2. Death Hawks, Ville Leinonen, Tampo etc. @ Pispalan juhannus 22.-23.6.2012 Tahmelan ranta, Tampere.

Tamperelaisten ei kannata lähteä yhtään mihinkään juhannuksena, sillä kesän ehdottomasti sympaattisimmat juhannusjuhlat pidetään Pispalassa! Eikä maksa mitään! Esiintymässä mm. pitkin kevättä hehkutusta kerännyt bluesia ja psykedeliaa tumman tunnelmalliseksi keitokseksi sekoittava Death Hawks, perin arvaamattomia polkuja tallaava Ville Leinonen, mystinen avaruusrock-jumituspoppoo Avaruuskorpraali Paha Hirvi ja eri puolilta maailmaa inspiraatiota sävellyksiinsä hakeva Tampo. Tsekkaa kemujen muut esiintyjät ja äksönit täältä.

3. Charlotte Gainsbourg & Connan Mockasin (FRA/NZ) @ Garden Party, Helsingin Hietaniemi 29.6.

Serge Gainsbourgin ja Jane Birkinin jälkikasvu on lukuisten elokuvaroolien lisäksi kunnostautunut myös musiikin piirissä. Viimeisin levytys Stage Whisper on sekalainen kokoelma harvinaisuuksia, livevetoja ja uusia studiokappaleita. Charlotte löysi levyn sessioista kiertuekaveriksi uusiseelantilaisen Connan Mockasinin, jonka psykedeliamausteisen folkahtava indiepop hurmasi Värinään viime vuoden Primavera-keikallaan sekä vuoden 2010 Please Turn Me Into the Snat -debyyttialbumillaan. Samana päivänä Garden Partyssä myös Shins!

4. Metronomy (UK) @ Ruisrock, Turku 8.7.

Värinää-approved hipsteröintiä! Kun “elektroninen”, “indie” ja “pop” tuntuvat sopivan määreeksi joka toiselle Flow-aikakauden blogisuosta nousevalle hypetyksen kohteelle, on vähän vaikea tietää mihin uskoa. Joseph Mountin johtaman Metronomyn kakkosalbumi Nights Out (2008) erottuu joukosta kiitos persoonallisen tuotannon sekä tanssittavuuden ja haikeamman mentaliteetin muodostaman kontrastin. Tarttuvat poplaulut ovat toki plussaa, mutta levyn suola on sen nerokkaissa instrumentaaleissa. Vaikka viimevuotinen The English Riviera painottuukin enemmän rauhallisempaan materiaaliin, on Metronomy sata kertaa kiinnostavampi tapaus kuin samana päivänä esiintyvä Bloc Party.

5. Peter Brötzmann (GER) & Black Motor @ Häiriöjatsit, Tampereen Telakka 12.7. & Dubrovnik, Helsinki 13.7.

Freejazzin meluisamman laidan pioneeri, legendaarinen saksofonisti Peter Brötzmann saapuu Suomeen kahdelle keikalle heinäkuussa. Perjantaina 13. päivä hän esiintyy Helsingin Dubrovnikissa Mental Alaskan järjestämässä iltamassa ja edellisenä päivänä puolestaan Tampereen Telakalla, Häiriöjatsit-tapahtumassa, jossa häntä säestää runsaasti kehuja kerännyt jazztrio Black Motor. Kummallakaan keikalla tuskin kuullaan niin äärimmäistä ilmaisua kuin Machine Gun, mutta soittamalla kaksi alla olevaa videota samanaikaisesti voi mielessään kuvitella, miltä Brötzmann ja Black Motor kuulostavat yhdessä.


Värinää esittelee loppukesän tärpit heinäkuun alussa.