Uutiset


RIAA-vaatimus: Amerikkaisbändeille vähintään neljä tähteä Noisessa


HUOM! Tämä oli siis aprillipila.

Yhdysvaltalainen tekijänoikeusjärjestö RIAA (Record Industry Association of America) on lähestynyt Noisea huonojen levyarvioiden vuoksi. Jotta Noise saa arvostella RIAA:n jäsenten tuotoksia myös tulevaisuudessa, on jokaiselle järjestön alaiselle levylle annettava vähintään neljä tähteä.

Syy vaatimukseen on se, että levylle annettu huono arvosana vähentää suoraan sen myyntiä ja aiheuttaa siten automaattisesti tappiota levyn tekijöille ja markkinoijille. Yhdistyksen tekemien laskelmien mukaan yhden tähden arvio Noisessa vähentää levymyyntiä 500 kappaleella, kahden tähden vaikutus on 250 kappaletta ja kolmen tähden vaikutus enää 50 kappaletta.

Vaatimuksen tueksi on listattu myös muutama Noisessa viime aikoina julkaistu RIAA:n jäsenyhtyeen levyarvio, jotka ovat aiheuttaneet merkittäviä myynnin menetyksiä:
Mudvayne - Mudvayne, 2/5
Between the Buried And Me - The Great Misdirect, 2/5
Ace Frehley - Anomaly, 2/5
Darkest Hour - The Eternal Return, 2/5

Vaatimuksen yhteydessä on myös uhkasakko. Jokaisesta alle neljän tähden arviosta täytyy RIAA:lle tilittää 750 dollaria. Summa perustuu keskimääräisiin tekijänoikeusmenetyksiin huonojen arvioiden vuoksi. Tällä summalla korvataan oikeudenomistajien menettämiä tekijänoikeustuloja.

Korvaussumma on alhainen verrattuna esimerkiksi vertaisverkkojakelutuomioihin, joissa 750 dollaria on käytännössä ollut minimikorvaus yhdeltä kappaleelta. RIAA ei pidä huonoja arvosteluja yhtä haitallisina levyteollisuuden kehitykselle kuin esimerkiksi vertaisverkkojakelua, mutta arvostelut aiheuttavat joka tapauksessa sille huomattavia tulonmenetyksiä.

Noisella ei ole varaa vaadittuihin korvauksiin. Tämän vuoksi RIAA:n jäsenbändit saavat tulevaisuudessa Noisessa joko neljä tai viisi tähteä. Ehdotus tähtien jättämisestä pois tyrmättiin toteamalla se liian syrjiväksi periaatteeksi suhteessa sivuston muuhun sisältöön.

Emme ole tietoisia onko myös muita suomalaisia medioita lähestytty, mutta maailmalla samanlaisia tapauksia on ollut jo muutama.


Julkaistu: 2010-04-01 08:31:13
Toimittaja: Tero Kallio
[fbcomments]