Ufomammut jyräsi

p1030511

Tutustuin italialaiseen doom/drone-metallitrio Ufomammutiin muutama vuosi sitten. Bändi teki välittömästi lähtemättömän vaikutuksen ainutlaatuisen hypnoottisella ja superraskaalla rouhinnallaan, ja siitä asti olen myös odottanut, milloin yhtyeen pääsisi näkemään livenä. Tänä syksynä moinen oli viimein mahdollista kokea Suomen kamaralla, kun Mammutit saapuivat maahamme pienoiskiertueelle. Helsingissä keikkapaikaksi valikoitui Kuudes Linja, jonka lavalle kolmikko nousi 8. syyskuuta.

Tuhannen tärsky ja jyräys, voisi kapteeni Haddock kuvailla tätä live-elämystä. Ufomammutin yhdellä kitaralla ja bassolla aikaansaama särömuuri on jotain kohtalaisen uskomatonta. Jyrinän tehoa lisäsi vielä loppuunmyydyn keikkapaikan pienuus ja intiimi ahtaus. Korvatulppien käyttöä tuli tämän shown aikana harkittua ehkä vakavammin kuin koskaan aiemmin. Hienoa!

Setti alkoi mielestäni hienoimman Ufomammut-albumin, Idolumin, avausbiisillä Stigmalla. Sen jälkeen siirryttiin tuoreimman levyn Even pariin, ja siihen suurin osa keikasta kuluikin: kyseisellä lätyllähän on vain yksi, viiteen osaan jaettu kappale. Tämän spektaakkelin jälkeen bändi palkitsi yleisön vielä debyyttilevy Godlike Snaken brutaalilla Satanilla.

Shown visuaalisena lisäkkeenä toimi taustalla pyörivä videomateriaali, joka oli suoraan sanottuna melko peruskamaa, vaikka sopikin musiikkiin sinänsä hyvin. Psykeedelistä valojen ja värien leikkiä, aurinkoa, avaruutta ja niin edelleen. Käärmeet esiintyivät pätkissä toistuvana elementtinä, mikä luonnollisesti sopi Eve-albumin teemaan.

Bändin jäsenet runnoivat instrumenttejaan antaumuksella, eivätkä tuhlanneet soittoaikaa yleisön kanssa jutusteluun. Eipä sellainen olisi tunnelmaan sopinutkaan. Soiton loputtua hyväntuuliset ja hikiset partajehut ottivat suosionosoitukset vastaan kiitellen ja kumarrellen.

Noin tunnin kestänyt show oli juuri sopivan mittainen, eikä puutumisesta ollut pelkoa missään vaiheessa. Setin suhteenkaan ei ole valittamista, vaikken olisi pannut pahakseni perinteisempää, useamman levyn materiaalista koostunutta biisilistaakaan. Eve toimi kuitenkin livekokonaisuutena jopa yllättävän hyvin. Ainoana miinuspuolena mainittakoon keikkailtana mukaan tarttunut keuhkokuumebakteeri, joka iski allekirjoittaneen vuoteenomaksi parin viikon ajaksi (siitä johtuen tämä arviokin ilmestyy “hieman” myöhässä)… Vaan mitäpä tuosta, kokemus oli sen arvoinen!Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.