Trio Patina tulkitsee vanhoja klassikoita

Kaksikymppisten Joose ja Tuukka Ojalan perustaman Trio Patinan toimintatapa kuvaa veljesten perimmäisiä tarkoituksia tuoda vanhaa roots-musiikin tuotantoa tähän päivään sopivasti uusin asuin vaatetettuina.

– Työstin neljä vuotta sitten Tuukan kanssa opinnäytetyötäni Pop & Jazz Konservatoriolla. Versioimme jazz-standardeja uruilla ja harmonikalla. Sitten tulivat rumpali ja laulaja. Näin musisointi sai siivet selkään, muistelee Joose Ojala.

– Minulla on pitkä soittohistoria Joosen kanssa. Jo alakouluikäisinä teimme monenlaista tanssikeikkaa kotiseudullamme Kouvolassa. Tuolloin syntyi pohjatyö musiikille mitä nyt teemme, kertoilee Tuukka Ojala.

OMINTAKEISESTA SOUNDISTA

Trion uniikkisoundi lähtee urkutriosta ja harmonikan muodostamasta yhteisestä soinnista. Mukana swing-jazzia ja afromusan sävyjä. Ep-levy ei silti lihavoi liian osoittelevasti jazz-iskelmän suuntaan. Persoonallisuus ja uteliaisuus ovat oleellisinta.

– Haluamme ylläpitää ja kehittää rikkaita perinteitä suhteessa mitä kaikkea muutakin musaa on tullut soitettua, Joose sanoo.

– Kuulin pikkupoikana radiosta Jimmy Smithin Back at the Chicken Shack -biisin. Se kolahti heti. Aloin soittaa murrosikäisenä
Hammondeja. Innostuin old school -rockista ja mustasta musiikista. Diggailin Jimmy Smithin ohella muun muassa Joey DeFrancescoa, Groove Holmesia ja Billy Prestonia, jatkaa Tuukka.

ANALYSOINNISTA

Ojalan veljekset ovat olleet pienestä pitäen kartalla mitä tulee suomalaiseen kevyeen musiikkiin, jossa jazz-iskelmä on osaltaan kulkenut mukana. Sovittajat ovat olleet heitä erityisen lähellä. Herkeämättä esille nousevat Matti Viljanen, Ossi Malinen ja Jaakko Salo. Nuoret muusikot haluavat tulkita lähes ison bändin tavoin, mutta pienemmällä kokoonpanolla.

– Improvisaatiolla on oma roolinsa. Työstämme paljonkin sointia ja sitä, kuinka kaksi keskialuevoittoista soitinta saadaan soimaan niin, ettei soundi mene tukkoon.

– Musiikillisia tavoitteitamme on sekoitella ennakkoluulottomasti pakkaa, jotta vanhojen biisien hienot melodiat nousevat myös uudella tavalla esille, Joose ja Tuukka Ojala täsmentävät.

Trio Patinan “Koroilla”-debyytti (Presence Records) on oiva lisäys muun muassa Aili Ikosen albumeihin, joissa vanhaa klassikkotuotantoa tuodaan myös tähän päivään rohkeasti tyylitajulla ja pieteetillä.

TRIO PATINA
Satu Liimatta – laulu
Sami Laakso – rummut, perkussiot
Joose Ojala – harmonikka
Tuukka Ojala – urut