The Helio Sequence: Negotations – Uudenlaista analogista lämpöä

(Sub Pop Records, 2012)

Yhdysvaltalainen The Helio Sequence koki kolme vuotta sitten melkoisen takaiskun, kun yhtyeen studio/treenitila tuhoutui laitteistoineen täysin tulvassa. Tämä pisti Brandon Summersin ja Benjamin Weikelin muodostaman duon takaisin lähtöpisteeseen ja samalla kaksikon viidennen albumin syntyhistoria sai käänteen joka oli osoittautuva melkoiseksi siunaukseksi.

Kasatessaan uutta studiota herrat päättivät jättää modernit digitaaliset vempaimet kauppojen hyllyille ja investoida sen sijaan analogiseen sekä soundillisesti lämpimämpään voimaan. Uuden studion hitaasti rakentuessa lähtivät myös uudet kappaleet syntymään kuin huomaamatta, ja vapaammassa ilmapiirissä kaksikko kävi pitkiä keskusteluja uudesta suunnasta. Nämä keskustelut antoivat viidennelle kiekolle hitaasti sen rakenteen, kauneuden, luonteen sekä lopulta jopa nimen.

Orgaanisempi ja melodisempi ilmaisu on tehnyt The Helio Sequencen edelleen isoista sävellyksistä intiimimpiä ja kestävämpiä. Avainsana monessa kohdassa on yksinkertaisuus, jonka avulla ideoiden ytimet on pidetty ilmavina ja äänimaisemat suorastaan uhkuvat tilaa ja avaruutta. Levyltä onkin turha etsiä niitä totaalisia indie-rock päänräjäyttäjiä, sillä tällä kerralla suurimmat riffit ja iskevimmät kertsit ovat saaneet tehdä tilaa muille elementeille. Toki kiekolla on äänekkäämpiäkin siivuja, mutta painopiste on muuttunut kenties pysyvästi, sillä kaksikko tuntuu uutta kotiaan rakentaessaan keksineen itsensä ja musiikkinsa täysin uudelleen.

Alkuun Negationsista oli kieltämättä vaikea saada kunnon otetta, mutta ajan myötä tasaisen vahva kokonaisuus tuntui entistä syvemmältä ja nyt se nousee jo selkeästi edeltäjiensä edelle. Albumin mestariteokseksi kohoaa kuuntelukertojen myötä hiukan puolenvälin jälkeen soiva Harvester of Souls, jonka minimalistisessa kulussa lähes autio äänimaisema soi syvästi ja kauniisti. Juuri näissä seesteisissä hetkissä piileekin kaksikon voima, joka saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää kerran toisensa jälkeen.

4/5