The Asteroids Galaxy Tour: Out of Frequency (2012)

Tanskalainen The Asteroids Galaxy Tour on nimensä veroinen tapaus pop-musiikin iloisen räiskyvässä maailmassa. Vokalisti Mette Lindbergin ja viiden bändin jätkän muodostama ryhmä kun paiskoo yhteen sellaisen määrän erilaisia elementtejä, että hyvä kun perässä pysyy.

Kaiken pohjana on hattarankevyt pop, joka saa menovettä moottoriinsa etenkin Lindbergin lähes ärsyttävän korkeasta ja mankuvasta lauluäänestä, josta joko pitää tai sitten sitä inhoaa sydämensä pohjasta. Persoonallisuus on pitkässä juoksussa kuitenkin aina hyvä asia, ja tanskalaiset jäävätkin parhaiten mieleen juuri kiljukaulansa ansiosta. Taustajoukoiksi tuomitusta bändistä löytyy trumpetin ja saksofonin soittajat, joiden torvet törähtelevät halki kiekon iloisesti tuoden muassaan palasia psykedeelisestä popista sekä muotovapaasta modernista jazzista. Tätä korttia bändin olisi kannattanut pelata vielä rohkeammin, sillä torvet ja laulu sopivat yhteen ja vahvistavat toisiaan, mistä albumilla löytyy esimerkkejä yllin kyllin. Rumpalikin ryhmän riveistä löytyy, mutta musiikin todellinen sydän sykkii jossain Lars Iversenin konehuoneen sekvenssereiden, synien ja muiden koneiden seassa.

Konevoimalla vahvistetut kipaleet poppaavat, funkkaavat, jazzaavat, loikkivat ja jopa rokkaavatkin silloin tällöin iloisesti, mutta liiallinen synteettisyys riistää sävellyksistä voimaa. Esimerkiksi nimibiisi Out of Frequency olisi hiukan orgaanisemmin toteutettuna murtanut monta patoa, mutta ei saa nykyisessä muodossaan edes seiniä kunnolla tutisemaan. Cloak & Dagger olisi puolestaan kaivannut pinnalleen väkevää hienhajua, eikä mitään fiilattua ja käsiteltyä synapohjaa, joka vetää toistuvasti maton torvisektion jalkojen alta.

Kiekon onnistuneimpia vetäisyjä on groovaava Theme from 45 Eugenia, jolla Iversen konehuoneineen jää viimein taustalle ja antaa imevän biisin möyriä vapaasti popin, bluesin ja funkin väliin jäävällä ei-kenenkään-maalla. Voi kun näitä tämäntasoisia numeroita olisi mahtunut edes pari lisää mukaan.

3 / 5