Teosto ja YouTube solmivat lisensointisopimuksen

YouTube ja 27 000 suomalaista musiikintekijää ja kustantajaa edustava Teosto ovat solmineet lisensointisopimuksen. Sopimuksen ansiosta suomalaiset musiikintekijät voivat jatkossa saada korvauksia, kun heidän musiikkiaan kuunnellaan YouTuben kautta Suomessa. Musiikintekijät saavat tuloa, kun YouTuben kumppaniohjelmaan kuuluvissa videoissa esitetään mainoksia.

“YouTube on yksi Suomen suosituimmista musiikkikanavista ja on erittäin tärkeää, että musiikintekijät saavat korvauksen musiikkinsa käytöstä YouTubessa Suomessa. Uskomme, että musiikin suoratoistopalvelut tulevat olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä roolissa, ja tekemämme lisensointisopimus YouTuben kanssa on tässäkin suhteessa merkittävä virstanpylväs”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

Itselle ensimmäinen mieleen tuleva ihmettelyn aihe oli, miksi tällainen sopimus on saatu aikaiseksi vasta nyt. Teoston sivuilla asiaa perustellaan vain sopimuksen monimutkaisuudella.

“Teoston ja YouTuben lisensointineuvottelut olivat perinpohjaiset. Pitkä neuvotteluaika johtui palvelun monimutkaisuudesta sekä sivuston tarjoamasta monimuotoisesta sisällöstä. Neuvotteluosapuolet ovat tyytyväisiä, että musiikintekijöitä ja YouTube-yhteisöä hyödyttävä sopimus saatiin tehdyksi.”, kerrotaan Q&A-osiossa.

Tarkempaa tietoa korvausmääristä ei myöskään paljasteta.

“Sopimusehdot ovat kaupallisesti luottamuksellisia. Tämä on normaalien liiketoimintakäytäntöjen mukaista. Voimme kuitenkin kertoa, että sopimus on reilu oikeudenomistajien kannalta ja sisältää mallin tuottojen jakamiseen.”, kerrotaan samaisessa Q&A-osiossa.