Tällaista jälkeä syntyi, kun hevarit ja Liikenneturva löivät hynttyyt yhteen 80-luvulla

Suomessa elettiin 1980-luvun alkuvuosina isojen muutosten aikaa. Talous oli voimissaan, nuorisokulttuuri noususuhdanteessa ja suomalainen rokki raikui. Liikenneturva oli huolissaan imagostaan, sen koettiin olevan kaavoihinsa kangistunut valtionlaitos. “Aja varovasti” -sanoma ei puhutellut nuorisoa. Samalla nopeasti vaurastuvassa maassa ensimmäiset moponsa ja autonsa hankkivien nuorten määrä kasvoi vauhdilla.

Kuvaan astui nuori filmiohjaaja Kimmo Kuusniemi, joka oli hiljattain jättänyt taakseen uransa hevimetallibändi Sarcofaguksen kitaristina. Vuosina 1986-1988 Kuusniemi teki Liikennevalistuksen nimissä nopeatempoista ja musiikkiin nojaavaa viihteellistä valistusta nuorisolle, yhteistyössä Liikenneturvan, YLEn ja Finnkinon kanssa.

Viisiosainen Liikenneturvan AUTOMANIA-TV-sarjan studio-osuuksia ryyditettiin hulvattomilla sketseillä ja julkkishaastatteluilla. Tarotin musiikki soi ensimmäistä kertaa TV:ssä osana Automanian soundtrackia. Muita Automaniassa esiintyneitä olivat mm. Outi Popp, Kim Lönnholm, Just Divorced ja Peer Günt. Sarcofaguksen osittainen kokoonpano Exciter teki sarjaan seitsemän raitaa, mukaanlukien tunnusbiisin Automania.

Tässä sitä Tarotia ja designated driver.

Vuonna 1987 Liikenneturva palkkasi Kuusniemen kuvaamaan ja haastattelemaan Suomessa vierailevaa David Hasselhoffia. Huippusuosittu Ritari Ässä (Michael Knight) TV sarja oli juuri lakkautettu ja “Hoff” kiersi maailmaa puhuvan Kitt autonsa kanssa. Sarja pyöri Suomen TVssä edelleen ja sitä katsoi joka viides suomalainen. Hasselhoff tunsi vastuuta nuoresta fanikannastaan ja puhuu Liikenneturvalle annetuissa haastatteluissa turvallisesta ajamisesta, toden ja fantasian eroista ja roolimallina olemisen painolasteista. Tietoiskuissa Hassellhoff ajaa ralliautolla, ravihevosella, lumikelkalla ja porolla!

Tiukkaa kasarimeininkiä tämäkin.

Tulevana vuonna YLElle ja Finnkinon käyttöön tuotettiin myös elokuvallinen tietoisku Homemade Hero, joka hiukan mollasi silloista supersuosittua sankarielokuvaa Top Gun. Mukaan saatiin yhteistyökumppaniksi Suomen armeija. Tietoiskussa esiintyy myös nykyisin koomikkona tunnettu Jaakko Saariluoma. Mutta Liikenneturvalle humalassa ajamisen vaaroista tehty tietoisku “Juoppo” oli jo liikaa, ja YLE hyllytti sen samantien. Nyt sekin arkistojen aarre on katsottavissa, ensimmäistä kertaa…

On nämä videot paikoitellen melkoista myötähäpeilyä, mutta toisaalta metallimuusikkojen ja Liikenneturvan yhteistyö on hyvin erikoinen veto ottaen huomioon sen, ettei heavy todellakaan ollut ikään maailman suurin juttu tuohon aikaan.

Tsekkaa kaikki videot osoitteesta www.promisedlandofmetal.com/automania.html.