Syven: Corpus Christi – Se vaikea toinen albumi

 

Syven_CorpusChristiAudio Kratik, 2012

Keskiaikaista kirkkomusiikkia yhdistettynä dark ambienttiin? Kotimainen Syven itse kuvailee musiikkiaan dark shamanistic musiikiksi. Ollaan siis jännän äärellä. Tunnelmaltaan bändin toinen kokopitkä Corpus Christi maalailee kuulijan eteen keskiaikaisen munkkiluostarin. Seesteistä, melankolista ja verkkaista, mutta silti kiitettävän mahtipontista.

Levyn tunnelma saavutetaan Andy Koski-Semmensin matalalla messuamisella ja dark ambientiin kuuluvilla kuiskauksilla. Nämä elementit ovat ehdottomasti levyn vahvuus, luoden selkärangan levylle ja sielun bändille.

Kuten kokonaisuuteen kuuluu, löytyy sanoituksista niin rukousta latinaksi lausuttuna, että valitusvirttä englanniksi. Corpus Christin rakenne on siitä erikoinen, että levyn viisi, selvästi erillistä kappaletta on yhdistetty yhdeksi, reilun puolen tunnin kappaleeksi. En keksi mitään syytä tämänkaltaiselle toteutukselle, sillä kyseessä selvästi useampi eri kappaleet, tyylien ja kielen vaihdellessa. Ainoa kappaleita sitova elementti on fade in/outilla toteutettu veden solina.

Kuriositeettina levyltä löytyy myös koko albumin kattava musiikkivideo. Tästäkin jää jotenkin mieleen opinnäytetyönä tehty audiovisuaalitaideteos, joka ei valitettavasti tuo levylle juuri lisäarvoa.

Kokonaisvaikutelmaltaan levystä jää hieman kotikutoinen ja kehitystä vailla oleva tunne. Kuultavissa ja välillä eroteltavissa olevat samplet ja lukuisat synaraidat aihettavat lievää rakoilua albumin kudokseen, rikkoen levyn autenttisuutta. Kuulijan korvien väliin luotu munkkiluostari kun nyt vain kaipaa hieman tiettyä rouhetta.

Kaikesta huolimatta kyseessä on mielenkiintoinen duo, jolta selkeästi löytyy taitoa luoda jotakin todella uniikkia. Debyyttialbumi antoi tästä jo hieman esimakua.

2/5