Suomen Virallinen Albumilista ottaa mukaan myös striimaustoistot

Suomi ottaa kolmantena maana maailmassa suoratoisto- eli striimauspalveluiden kautta tapahtuvan musiikinkulutuksen osaksi äänitemyyntiä mittaavaa Suomen Virallista Albumilistaa. Aiemmin suoratoistopalvelut on huomioitu albumilistalla Ruotsissa ja Norjassa. Suoratoistopalvelut otettiin osaksi yksittäisten kappaleiden kulutusta mittaavaa singlelistaa Suomessa huhtikuussa 2012.

”Suoratoistopalvelut kuten Spotify kasvoivat viime vuonna neljäkymmentäyksi prosenttia ja muodostavat jo liki kolmekymmentä prosenttia Suomen äänitemyynnin kokonaisarvosta. On siis varsin luontevaa huomioida ne myös musiikin kulutusta seuraavalla Suomen Virallisella Albumilistalla”, toteaa uudistuksesta Suomen Virallisen Listan keräämisestä ja julkaisemisesta vastaavan Musiikkituottajat – IFPI Finlandin apulaisjohtaja Tommi Kyyrä. ”Musiikkia kulutetaan genrestä riippuen eri välineiden kautta, joten uudistuksen ansiosta pystymme entistäkin tarkemmin mittaamaan albumijulkaisujen yleistä suosiota” Kyyrä jatkaa.

Uudistus astuu voimaan välittömästi ts. ensi viikon listalla mukana ovat myös striimaukset.

Ainakaan vielä ei ole listan sääntöihin ilmestynyt kohtaa miten lataukset otetaan huomioon. Todennäköisesti Ruotsin kaltainen malli on kuitenkin kyseessä, jossa kaava on seuraava: levyn biisien kuuntelumäärä / levyn biisien määrällä / salaisella kertoimella X. Ts. jos levyllä on 10 biisiä ja sitä on kuunneltu 100 000 kertaa “striimausmyyntimäärä” on 10000/X, jossa X tosiaan on siis salainen.

Vaikka striimauksien mukaan ottamisen jälkeen lista ei enää kerrokaan eniten myytyjen biisien määrää, niin silti muutos järkevä. Nykyinen albumilista on hieman hölmö, kun useat levyt päätyvät jaetuille sijoille viikottain ts. listalle pääsee jo melko pienellä myyntimäärällä. Tuoreimmallaakin listalla sijat 24, 26, 31, 36, 41 ja 50 ovat jaettuja, joten sattumasta ei oikein enää voi olla kyse vaan yksinkertaisesti pienissä myyntimäärissä tasapelin todennäköisyys vain kasvaa.