Suomalainen metallifanzine-klassikko Isten ilmestyy massiivisena, yli 800-sivuisena, kirjana

Svart Records laajentaa kirjoihin julkaisten legendaarisen suomalaisen Isten Fanzinen 30-vuotisjuhlakirjan nimeltä Don’t Break the Ghost. Mikko Mattila loi Isten-pienlehden Tampereella vuonna 1984 aluksi suomenkielisenä, kunnes vuonna 1988 kieli vaihtui englanniksi. Tasan 30 vuotta myöhemmin Isten on yhtäältä suuri tuntematon, mutta pienissä piireissä sitäkin vankempaa kulttimainetta nauttiva julkaisu. Ja ainakin pohjoisen pallonpuoliskon kovapäisin heavy metal –fanzine. Kirja kokoaa tyhjentävästi yhteen Isten-nimen alla tehdyt haastattelut, arvostelut ja muut yltiöpäisyydet.

“Isten on aina ollut samea ja viipyilevä. Antologian työstämiseenkin vierähti liki viisi vuotta”, kommentoi Mattila. “Kirjan tekemiseen osallistuivat kanssani jo 90-luvun alusta Isten-katakombia kaivanut Janne Sarna sekä Chicagon yhden miehen heavy metal -airue Professor Black. Tämä 804-sivuinen mammutti ei pelkästään niputa yhteen merkkiteoksiamme, vaan on tarina hullusta omistautuneisuudesta ja raskaan metallin noitavoimista.”

Don’t Break the Ghost valottaa unohduksiin painuvaa fanzine-salatiedettä ja kansainvälistä underground-aktiviteettia kolmen vuosikymmenen ajalta. Kuten tekijät sanovat: ”teos on todellakin sekä aarrearkku, aikakone että avoin hauta”. Isten on tullut tunnetuksi kunnianhimoisesta suhtautumisestaan kaikkeen tekemiseen – ja samalla nirsoudestaan ja kirpeydestään. Sentencedin Taneli Jarva onkin sanonut: “jos demonauhasi sattui saamaan myötämielisen kohtelun Istenissä, olit huipulla.”

Don’t Break the Ghost on todellinen herkkupala jok’ikiselle underground-metallista kiinnostuneelle. Mattila tiivistää asian seuraavasti: ”rituaali, alkemia ja sisäinen pakko -akselilta kumpuava eräänlainen elämäntyöni lyödään tässä yksiin kansiin niin kuin oikein on – kaiken mahdollisen todistusaineiston kera ja vailla kohtuutta.”

Isten Fanzine: Don’t Break the Ghost ilmestyy joulukuun 12. ja on saatavilla asiantuntevista kirja- sekä levykaupoista kautta maan.