SS Robot : “Rail Baltica” – Viron päivänpolttavimman punk-yhtyeen kolmas videosingle julki. Noisen Ruuvipenkissä haastateltavana laulaja Kolp H. Tiits

Viron Tartosta tuleva uusimman aallon anarko-punk-bändi SS Robot on julkaissut tuoreen musiikkivideonsa singlestä “Rail Baltica” kannanottona Helsingin ja Tallinnan välisen junatunnelin jatkeen, Baltian läpi kulkemaan suunnitellun Rail Baltican rakentamiselle.

SS Robot -keulamies Kolp H. Tiits kertoo asiasta tarkemmin Noise.fi:n Ruuvipenkin haastattelussa:

“Alunperin SS Robot perustettiin vuonna 2009, mutta pitkälti reissutöitteni mahdollistamana se on pystynyt olemaan aktiivisena tuosta ajasta vasta viitisen viimeistä vuotta. Olemme yhtye, jota kaiken logiikan mukaan ei koskaan pitänyt olla olemassa. kolmenkymmenenkuuden vuoden iässä koin jonkin ihmeellisen valaistumisen, jota kautta portti raa’an, yhteiskunnallisiin asioihin suorasukaisesti kantaaottavan punk rockin maailmaan aukeni minulle. Tuossa vaiheessa sanoituksia ja biisi-ideoita alkoi pukata kovaa vauhtia. Pian niistä syntyi jo valmiita biisejä. SS Robotin jäsenistö koostuu tyypeistä vailla minkäänlaista aiempaa musiikillista kokemusta. Osasin ottaa kitaralla ainoastaan F-soinnun siinä vaiheessa, kun yhtyeemme jollakin mystisellä tavalla syntyi. Bändin perustaminen oli enemmänkin sisäsyntyisen johdatuksen tulos. Se oli oikeastaan ‘ota tai jätä’-tilanne. Harvoin tarjottimella tulee jotain tämän kaltaista eteen. Niinpä päätin tarttua tilanteeseen ja painaa nastan lautaan.”

Ensitöikseen vuonna 2011 SS Robot teki EP-levyn “Pidurusjälg Taevas”, ja pienen kypsyttelyvaiheen jälkeen vuonna 2016 hieman pidemmälle kehitellyn studio-live- EP:n “Patune Mari”. Kuluvan vuoden keväällä ilmestyi lopulta yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto “Õnne Kõigile Tasuta” (Ilmaista onnea kaikille), jolta “Rail Baltica”-kappale myös löytyy.

Kolp määrittelee eräiksi SS Robotin sanomallisista päätemoista totalitarismin ja liittovaltion suuntaan kehittyvän, pro-kapitalistisen EU-politiikan vastustamisen. “Rail Baltica” -biisi kertoo Kolpin mukaan Brysselistä tulleesta käskystä rakentaa Viron ja Baltian maat halkaiseva rautatie, jota kutsutaan paikallisesti ironiseen sävyyn nimellä ‘Road To Nowhere’. Radan rakentamisen seuraukset tulevat olemaan vakavia Viron luonnolle, ja sitäkin suurempi  taakka se tulee olemaan taloudellisesti jo nyt talousvaikeuksissa kamppailevalle maalle ja sen tavalliselle kansalle. Tiits haluaa herättää SS Robotin tuoreen videon myötä kysymyksen, kenen etua Rail Baltica -radan rakentaminen lopunviimein, todellisuudessa ajaa. -“Ei ainakaan Viron kansalaisten. Kaikki tämä edellyttää meiltä Viron kansana Brysselin kuristusotteeseen antautumista radan rahoitamiseen tarvittavan taloudellisen EU-avustuksen saamisen vastikkeeksi. Sitä rahoitusta tullaan lopulta säätelemään sitä mukaa, kuinka kuuliaisia EU:n suuntaan ja sen pakottaville direktiiveille me virolaiset olemme.” -Tiits tykittää.

Kolp H. Tiitsin mukaan SS Robotin toimintastrategia on simppeli. “Treenaamme säännöllisesti ja teemme keikkaa silloin kun se kaikille sopii, ja olisi myös hienoa päästä soittamaan jossain vaiheessa esimerkiksi Suomeen.”  Päivätöikseen Tiits työskentelee Itämerellä kulkevilla risteilijäaluksilla, ja viettää käytännössä joka toisen viikon vuodesta merellä. SS Robot on ehtinyt soittaa urallaan keikkoja mm. J.M.K.E.:n, Rattuksen, Hot Kommunistin ja Psychoterrorin kanssa.

Rail Baltic – videon ohjaus ja kuvaus: Peeter Paaver, drone kamera: Jan Sinkajev ja ääni/miksaus: Remi Teras.