Sotia ja kriisejä teoksissaan käsittelevä Alfredo Jaar keväällä 2014 Kiasmaan

Huhtikuussa 2014 Kiasman kaksi kerrosta täyttyvät kansainvälisesti tunnustetun chileläissyntyisen, New Yorkissa asuvan taiteilijan Alfredo Jaarin mieltä ravisuttavista installaatioista. Jaar pistäytyi Helsingissä suunnittelemassa näyttelyään ja verestämässä muistojaan Suomesta.

Alfredo Jaarin taideteokset ovat käsitelleet sotaa ja humanitaarisia kriisejä, diktatuurin jälkeensä jättämää kollektiivista muistia sekä median välittämää piilorasistista kuvastoa. Mediakriittisyys nousee esiin monessa Jaarin teoksessa. Hän on mm. tutkinut Newsweek, Time ja LIFE-lehtien kansikuvia ja niiden välittämää kuvaa Afrikasta.

Teokset antavat mediasta tutuille asioille kasvot ja nimet ja kertovat ilmiöistä yksilön tarinan, oli kyseessä sitten Jaarin Hong Kongissa vuonna 1991 pakolaisleirillä kohtaama vietnamilainen pikkutyttö Nguyen Thi Thuy tai Aspössä yhteysaluksella matkustava suomalainen koulupoika Markus.

Huhtikuussa 2014 avautuva Kiasman näyttely on Jaarin ensimmäinen suuri yksityisnäyttely Suomessa. Hänen teoksiaan on nähty aiemmin muun muassa ARS 95 ja ARS 11 -näyttelyissä.

Alfroden Miljoona Suomen Passia
Alfroden Miljoona Suomen Passia

Alfredo Jaar on myös arkkitehti ja elokuvaohjaaja, joka on kerännyt kansainvälistä tunnustusta installaatioillaan ja julkisilla kannanotoillaan ympäri maailman. Jaar jakaa aikansa taiteen, opetustyön ja julkisen tilan projektien välillä.

Alfredo Jaar luennoi työstään Kuvataideakatemian Avoimen Akatemian keskiviikkoluentosarjassa 18.9. klo 18 Helsingin yliopiston Arppeaneumissa, Snellmanin katu 3.


Posted

in

,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.