Soen: Cognitive (2012) – suoraa Tool-kopiointia

Esikoisalbuminsa julkaissut Soen on yhtye, jonka rytmiryhmästä löytyy yllin kyllin taitoa ja kokemusta. Mukana remmissä on entinen Opeth ja Amon Amarth rumpali Martin Lopez, sekä ties kuinka monissa liemissä hautunut basisti Steve DiGiorgio (Testament, Death, Iced Earth, Obituary, Autopsy…). Nelikon kaksi muuta jäsentä ovat huomattavasti kokemattomampia, mutta bändin yleisilme on silti erittäin viimeistellyn ja huolitellun tuntuinen.

Progehtavaa metallia soittava Soen onkin esikoisellaan jo vahvoilla, mutta esiin nousee toistuvasti yksi pieni ongelma, joka ei ole oikeastaan edes kovin pieni ongelma: musiikki kuulostaa vaarallisen tutulta. Avainkysymys kuuluukin: onko yhtyeen vika, jos sen musiikki kuulostaa niin kovin paljon muiden tuotoksilta?

Cognitive kuulostaa heti alusta saakka niin paljon Toolilta, että vähemmästäkin on viskelty plagiaattisyytöksiä, eikä pastissivaikutelma lähde hälvenemään edes kuuntelukertojen myötä. Soittotyyli, soundit ja jopa kansitaide kun viittaavat niin selvästi kalifornialaisiin, ettei se voi olla häiritsemättä kuuntelua. Silloin harvoin kun Soen ei kuulosta Toolilta nousevat esiin puolestaan vertailut Opethin sekä Porcupine Treen ja Steven Wilsonin muiden bändien kanssa, eivätkä OSI ja Katatoniakaan jää kovin kauas. Välillä musiikkiin tahtoo jo suorastaan hermostua, kun mukana ei tunnu olevan ainuttakaan omaa ideaa.

Kysymys on esitetty ja omasta mielestäni Soen viistää liian läheltä naapureitaan ja monissa kohdin kyse on suoranaisesta varkaudesta. Tekniseltä kantilta katsottuna kaikki on parhain päin ja ryhmän luoma musiikki on hienoa progressiivista metallia, mutta varkaus on varkaus ja sen takia pistemäärä on alin mahdollinen. Jos vaikka ensi kerralla kokeilisitte säveltää nipun omia kappaleita, niin katsotaan sitten uudestaan.

1 / 5