Sigur Rós ja Hot Chip saapuvat Ilosaareen

Joensuun Ilosaarirock julkaisi lisää kesän 2013 esiintyjiä marraskuussa julkaistujen Motörheadin ja Nightwishin rinnalle. Laulurinteellä esiintyvät mystinen islantilainen post-rock-yhtye Sigur Rós ja brittiläinen, vinksahtanutta elektroa ja tanssimusiikkia yhdistelevä Hot Chip. Myös kotimaiset Pää Kii, Karri Koira ja Disco Ensemble soittavat kesällä Ilosaarirockissa. Festivaalin kahden päivän ennakkoliput ovat myynnissä Tiketissä ja Joensuun ennakkomyyntipisteissä. Rajoitettu erä 80 euron hintaisia lippuja on myynnissä helmikuun puoleen väliin saakka. Ilosaarirock järjestetään Joensuun Laulurinteellä 12. – 14.7.2013.

Sigur Rós kuuluu Björkin rinnalla Islannin tunnetuimpiin yhtyeisiin. Bändin omaperäistä musiikkia on hankala määritellä. Minimalistiset, mutta sinfoniset sävellykset niputetaan usein lavean post-rock-termin alle, mutta yhtä lailla bändin musiikkia voi kuvata folkiksi tai ambient-popiksi. Sigur Rósin tunnusmerkki on vyöryvä tunteellisuus sekä vahva visuaalisuus. Bändi on albumeidensa ohella ollut mukana myös INNI- ja Heima-elokuvaprojekteissa. Edellisen kerran Sigur Rós esiintyi Suomessa loppuunmyydyllä Kulttuuritalolla vuonna 2008. Yhtye ei ole soittanut Suomessa aiemmin festivaalikeikkaa.

Brittiläinen Hot Chip kuuluu 2000-luvun indie-elektron menestyjiin. Viisi albumia julkaissut yhtye yhdistelee peribrittiläistä älykköpoppia tanssilattialle kelpaaviin biitteihin tavalla, joka on tuonut lontoolaisille muun muassa Grammy-ehdokkuuden. Bändin tuorein albumi In Our Heads julkaistiin kesällä. Hot Chip nousi myös vuoden verkkomediaksi valitun Nuorgamin odotetuimpien keikkojen listalle. Bändi ei ole esiintynyt aiemmin Suomessa.

Ilosaarirockin ensimmäiset kotimaiset kiinnitykset ovat juuri debyyttialbuminsa julkaisseet Pää Kii ja Karri Koira sekä pidemmän linjan rockyhtye Disco Ensemble. Loppuvuodesta julkaistu ensialbumi on siivittänyt melodista punkrockia soittavan Pää Kii -yhtyeen hurjaan kiitoon. Bändi on ehdolla sekä Emma-palkinnon, että Nordic Music Prizen saajaksi ja kriitikot ovat sulaneet Teemu Bergmanin tarttuvien laulujen ja kadunmakuisten sanoitusten edessä.

Viime kesänä festivaaleilla villinnyt Karri Koira julkaisi odotetun K.O.I.R.A. -debyyttilevynsä niin ikään loppuvuodesta ja singlet Amerikankotka liitää ja Kaikki tai ei mitään ovat soineet tiuhaan radioaalloilla. Kansainvälisesti menestyneen rockryhmän Disco Ensemblen viides albumi Warrios julkaistiin syyskuussa. Levyltä lohkaistu Second Soul -single kohosi suureksi hitiksi Suomessa.

Ilosaarirockin 80 euroa maksavat kahden päivän festivaaliliput ovat myynnissä Tiketissä ja Joensuun myyntipisteissä. Päiväliput tulevat myyntiin keväällä. Lisää festivaalin ohjelmaa julkaistaan Sulon päivänä 13. helmikuuta. Ilosaarirock järjestetään 12. -14.7.2103.

Hot Chip esiintyy Ilosaarirockissa lauantaina 13.7.2013 ja Sigur Rós sunnuntaina 14.7.2013.