Rock The Beachin avauspäivä oli menestys lähes kaikilla mittareilla

Uusi rockfestivaali on aina mielenkiintoinen tapaus. Ennakkoon spekuloiduista ongelmista ei ollut tietoakaan. Bonuksena sää helli rannalle rakennettua kesäjuhlaa. Musiikillisesti bändivalinnat suosivat nuorta yleisöä, ja se myös näkyi yleisöjakaumasta. Festivaalien ensimmäinen päivä kokosi paikalle arviolta 17 000 kävijää, joka varmasti jäi alle odotusten loistavasta ilmasta huolimatta. Loppuviikolle paikalle odotetaan kahdelle päivälle vielä yli 40 000 kävijää.

Juuri uuden …Like Clockwork -albumin julkaissut Queens Of The Stone Age oli ehdottomasti ennakkoon päivän kiinnostavin nimi. Bändi ei todellakaan pettänyt. Setti ruoskittiin käyntiin varman päälle Rated R ja Songs for the Deaf -albumien avausraitakolmikolla: Feel Good Hit Of The Summer, You Think I Ain’t Worth A Dollar ja No One Knows.

qotsa3Puliksi itsensä ajanut Josh Homme oli todella hyvällä tuulella vitsaillen lakonisesti biisien välissä yleisölle. Lavakukkoilun kliimaksina Ginger Elvis ilmanussi kitaraansa I Wanna Make It With Chu -kappaleen tahtiin siihen malliin, että perheenäidit peittivät lapsiensa silmät.

Tunnin keikalla ei ollut yhtään tyhjäkäyntiä, ja uudelta levyltä poimitut hyväntuulinen I Sat By The Ocean sekä rokkaavat My God Is The Sun ja If I Had Tail näpäyttivät Hommen sävelkynän terävyyden epäilijöitä. Kaikki uudet kappaleet pitivät puolensa muutoin hittipainotteisessa keikassa. Loppukliimaksina soitettu A Song For The Dead herätti loputkin vanhoista faneista pogoilemaan.

Aiemmin päivällä Pää Kii soitti takuuvarman ja tiukan puoltuntisen omia, kiistatta suomipunkin klassikoksi nousevia tiukkoja punkviisuja. Keikan huippukohtana Otto Grundströmin varma lavakukkoilu Rakkaus repii meidät kappaleiksi taas ja Kun tänään lähden -kappaleiden keulilla. Encoreksi Pää Kii tuuttasi Misfitsin Some Kinda Haten ja Stooges-klassikon I Wanna Be Your Dogin sellaisella vimmalla, että Iggy Pop kääntyisi haudassaan, jos legenda joskus sattuu kuolemaan. Toisin sanoen Pää Kii veti täydellisen punk-keikan, toisin kuin festivaalien vanhin mammutti Green Day loppuillasta. Lisää Green Dayn keikasta toisessa artikkelissa.

Järjestelyiden puolesta festivaalin ensimmäinen päivä oli lähes täysosuma. Olutpisteille ja vessoihin ei tarvinnut jonottaa missään vaiheessa iltaa. Pienellä anniskelualueella oli peruslienten ohella ilahduttavasti muuta tarjontaa. Vaikka baarimikot eivät crunk juicea osanneet sekoittaa, oli palvelu jouhevaa ja nopeaa. Jopa sisäänkäynti ja rannekkeiden vaihto oli sujunut ilman suurempaa jonotusta.

Festivaalialue oli loogisesti järjestelty ja helppokulkuinen, tosin lähes täysin opasteeton. Kesän kuumimman päivän grillatessa festivaalikansaa oli ehdottoman tärkeää pitää huolta vesitasapainosta. Siitä huolimatta alueella oli vain yksi vesipiste, jota en löytänyt koko illan aikana. Toivottavasti pienet helposti korjattavissa olevat puutteet hoidetaan kuntoon viikonlopuksi.

Festivaalien kokonaisraportti on tulossa ensi viikon alussa, jossa tarkemmin festareiden loppupuoliskosta.

Kuvat: Juha-Pekka Vanhatalo