Rock the Beachille kiitettävä arvosana – toimiva festari

Helsingin Hietaniemen rannalle 26.6., 28.6. ja 29.6. levittäytynyt Rock the Beach osoittautui mallikelpoiseksi festariksi heti ensi yrityksellä. Sen lisäksi, että tarjolla oli nimekäs ja suhteellisen monipuolinenkin esiintyjäkaarti, festivaalin järjestelyt toimivat mainiosti. Koko festarialueella nautittiin ruhtinaallisesta väljyydestä: ruuhkia ei muodostunut, ruokaa ja juomaa sai helposti ja vessaan pääsi nopeasti, usein jopa ilman jonoa. Hietaranta on mainio ympäristö festarille, jos sää pysyy kesäisenä kuten nyt. Sääennusteet lupailivat festarin päätöspäiväksi sadetta, mutta sitä ei tullutkaan ja jopa aurinko pilkahteli. Keskiviikkona ennusteet pettivät toiseen suuntaan, kun kuuma auringonpaiste vaihtui pieniin sadekuuroihin. Jonkin verran kiusaa aiheuttivat ruoka-alueella runsaslukuisina kierrelleet lokit. Nälkäinen festarivieras sai jännittää, tuleeko annoksen päälle vielä lisämausteet taivaalta. Katettu ravintola-alue esimerkiksi isossa teltassa saattaisi olla ratkaisu.

rtb_kylttiFestarivieraalle mukavaan väljyyteen vaikutti osaltaan sekin, ettei tapahtuma ollut loppuunmyyty. Rock the Beach keräsi kolmena päivänä yhteensä 51 000 kävijää. Suosituin päivä oli Rammsteinin tähdittämä lauantai, jolloin Hietsussa juhli 21 000 ihmistä. Perjantaina väkimäärä jäi 13 000:een, mikä ei yllättänyt, sillä päivän pääesiintyjä 30 Seconds to Mars on kapeamman kuuntelijakunnan juttu. Keskiviikkona soittanut Green Day veti nyt vähemmän väkeä kuin kolme vuotta sitten omassa konsertissaan Kalasatamassa. Tuolloin koettu keikka ehkä riitti osalle yhtyeestä kiinnostuneista. Vaikka pääesiintyjät olivat Rock the Beachissa isoja, monelle kävijälle saattoi löytyä ykkössuosikki myös muusta esiintyjäkatraasta. Monille pienempien bändien keikoille riitti kuitenkin vain niukasti todistajia. Esim. NME-hypestä nauttiva Palma Violets soitti keskiviikkona todella vähäiselle yleisölle.

Kävijämäärä jäi varmasti vähän järjestäjän toivomasta, sillä alueella olisi ollut kapasiteettia maksimissaan 25 000 päivittäiseen kävijään. Ohjelmavälitysfirma Live Nationin itse järjestämä tapahtuma herätti kevään aikana närää festarikentällä, kun Live Nationin katsottiin kuorineen kesän artistitarjonnasta kermat päältä ja jättäneen muille laihemman maidon. Rock the Beachissa tarjolla olleella ja Suomen oloissa kovalla artistikattauksella olisi voinut olettaa isompaakin kävijämäärää.

Rock the Beachin mahdollinen jatko kesällä 2014 selvinnee, kun isojen bändien ensi kesän kiertueaikataulut alkavat hahmottua. Live Nation on festarijärjestäjänä myös siinä suhteessa etulyöntiasemassa perinteisiin festareihin nähden, että se voi heittää tapahtuman mihin ajankohtaan tahansa muiden ollessa vain vakioajankohtanaan vapaana olevien artistien varassa.

Rock the Beachille siis heti kättelyssä festarijärjestelyistä kiitettävät arvosanat – yleisön puolesta siirretään seuraavalle vuosiluokalle.