Provinssirock 2012 – Noise suosittelee: Kuuntele ainakin nämä!

Justice (FR) Kuva: Paul Heartfield

Festarikesä alkaa edelleen henkisesti Provinssirockista. Vaikka alkukesästä ennen Provinssia järjestetään jo muutamia festareita, Seinäjoen Provinssirock on silti säilyttänyt asemansa yhtenä kesän mielenkiintoisimmista musiikkitapahtumista. Tämän vuoden kohderyhmävetonaulana on Renegade Electrostage, jossa jorataan lauantaina 12 tuntia putkeen dubstepin, electron ja drum ‘n’ bassin tahtiin.

YleX tuttuun tapaan käsittelee laajasti Provinssirockin tapahtumia sivuillaan ja YleX Areenalla suorien keikkojen muodossa. Itse olen nauttinut viime vuosien Provinssirock-tunnelmista kotisohvalta ja väitän päässeeni lähes autenttiseen festarifiilikseen. Ja ainahan voi simuloida festarileirintää nukkumalla makuupussissa eteisen lattialla ja koettaa saada unta Kuselan Nauravan kulkurin jauhaessa repeatilla olohuoneessa. (Heristää edelleen nyrkkiä eräälle urpoilujengille Kuselan johdosta).

Jos ja kun lähdet Provinssiin, tsekkaa nämä must see -keikkavalinnat.

1. OFF! (Island-lava la klo 18:00)

Mm. Black Flagin, Circle Jerksin, Redd Krossin ja Rocket From The Cryptin historiasta on noussut hieno vanhan liiton hardcorepunk-bändi OFF!, joka ei voisi vähempää välittää sen harteille kasatusta superbändi-leimasta. Tämän lähemmäksi autenttista punk-keikkaa ei tämän vuoden Provinssissa pääse. Antaa musiikin puhua puolestaan.

2. Bat for Lashes (YleX pe 20:30)

Vuosia Flow-festarin toivelistalla ollut brittiläinen Natasha Khan a.k.a. Bat For Lashes on Provinssin ehdottomasti mielenkiintoisin naisartisti. Voit katsoa keikan suorana YleX areenasta!

3. Kyuss Lives! (Island la 20:15) / Eagles of Death Metal (Island pe 1:00)

Stoner-rock ei ole koskaan ollut näin seksikästä ja Kyuss on 90-luvun stonerinlegenda, jonka kokoonpanosta kasvoi kymmeniä rock-bändejä (mm. Queens of the Stone Age, Fu Manchu, Hermano). Kyuss lives! -kokoonpanon paluuta on varjostanut kiusallinen lakijuttu ja loanheitto nykyisen miehistön ja keikoilta visusti poissa pysyvän Josh Hommen välillä.

Sen sijaan Josh Homme on ollut vahvasti mukana ystävänsä Jesse Hughesin Eagles of Death Metalin levyillä. Harmittavasti mr. Homme, ei tälläkään kiertueella vaivaannu saapumaan soittohommiin Eurooppaan. Joka tapauksessa molemmat bändit ovat kovassa keikkaiskussa. Nimestään huolimatta Eagles of Death Metal on äärimmäisen tarttuvaa bilerock-jyystöä, jolla se sai yleisönsä lähes sekoamaan vuoden 2009 Tavastian vedollaan.

4. Justice (YleX su 19:15)

Justicesta on muutamassa vuodessa kasvanut tanssimusiikin meganimi. Bändi vakuutti jälleen kerran neroudellaan reportterimme Mira Shemeikan Primaverassa:

Justicen festarikeikka mallia 2012 paljastui karsituksi versioksi areenakiertueen setistä. Uusi show on kuitenkin niin tarkkaan hiottu, ettei haittaa vaikka sen näkisi neljästi vuoden sisään. Xavier de Rosnay ja Gaspard Augé vieläkin viihtyvät valtavan Marshall-seinän takana suurimman osan keikasta, mutta show huomattavasti visuaalisempi ja kiusoittelevampi verrattuna neljän vuoden takaiseen. Vaikka olisi sitä mieltä, että Justicen toinen albumi jäi vaisuksi, ei voi olla allekirjoittamatta väitettä, että live-Justice on suorastaan parantunut entisestä, vaikka sen ei luullut olevan mahdollista.

5. Bändivaihto Relentless (Rumba pe 17:45), Kairon; IRSE! (Rumba la 15:00) ja Hebosagil (Rumba su 13:00)

Provinssi esittelee edelleen ylpeästi uutta vaihtoehtoista kotimaista musiikkia. Rumba-lavalla esiintyy bändejä death metallista indiepoppiin. Seinäjokelainen Kairon; IRSE! on yksi kolmesta bändistä, jotka voit bongata kesällä Ilosaarirockin, Provinssin ja QStockin lavoilla. Oululainen Hebosagil rankaisee sysiraskaalla sludgellaan ja joensuulainen Relentless reippaalla punkrockillaan.

Bändeistä vähiten Noisessa esiintynyt Kairon; IRSE! on mielenkiintoinen sekoitus krautjumitusta, psykedeliaa, heleää shoegazingia ja 90-luvun indie-rockkia. Kuuntele alta koko The Defect in that one is bleach / We’re hunting wolverines -albumi.

 

Kuuntele myös Provinssille omistettu Spotify-lista tärpeistä.