Poets of the Fall: Temple of Thought – Hiotun rock-tuotteen takuuvarmaa jälkeä

Pian kymmenvuotiskekkereitään viettävä Poets of the Fall on ehtinyt jo viidennen pitkäsoiton virstanpylväälle, joten pitkälle on tultu sitten Max Payne 2 -peliin päätyneen Late Goodbye –kappaleen yllätysmenestyksen.

Kaksi ensimmäistä albumia ovat ylittäneet platinalevyn rajan myynnissä ja kaksi seuraavaakin ovat tuoneet bändille vielä kultaa, eikä jo keväällä julkaistu Temple of Thought ole tekemässä poikkeusta sääntöön. En osaa sanoa, miksi kiekko päätyi vasta nyt arvostelupinooni, mutta parempi kai myöhään jne.

Poets of the Fall ei ole sen kummemmin lähtenyt muokkaamaan menestystä tuonutta kaavaa ja kiekolta löytyykin taas potentiaalista sinkkuraitaa vasemmalta ja oikealta. Äärimmäisen radiokelpoiseksi hiottu rock on soundiltaan isoa, maisemiltaan jylhää ja tarttuvuudeltaan ensiluokkaista. Kappeleista löytyy jälleen toinen toistaan koukkuisempia riffejä ja melodioita, joita osataan myös hyödyntää optimaalisesti ja samat sanat voi sanoa lukuisista melodioista. Siltikään Temple of Thought ei kohoa ryhmän diskografiassa korkealle, sillä siltä puuttuvat ne kaikkein suurimmat kappaleet, jotka nostaisivat bändin myös kansainvälisessä kisassa korkeammalle.

Esimerkiksi ensimmäiseksi sinkuksi valjastettu Cradled in Love, kiekon avaava Running Out of Time, sekä hiukan myöhemmin kuultava Kamikaze Love, omaavat kukin periaatteessa mahdollisuudet vaikka mihin. Ikävä kyllä bändin varman päälle peluu kääntyy näissä kohdin sitä itseään vastaan, kun jokainen käännös ja ratkaisu ovat luettavissa jo pitkälti ennakkoon. Ryhmän tee-se-itse filosofia on kunnioitettava ja jo pelkästään näin pitkälle pääsemällä se on osoittanut hallitsevansa sarkansa. Jotta matka voisi jatkua vielä horisontin tuollekin puolelle, olisi PotF voinut kuitenkin edes jossain kohdin ottaa vinkkiä myös leirin ulkopuolelta.

Kappalemateriaali on kautta linjan ensiluokkaista ja Marko Saareston ääni on kuin luotu musiikkiin, mutta mitä ulkopuolinen ja asiansa osaava tuottaja olisikaan voinut vielä saada tästä kaikesta vielä irti? Vastausta tuohon kysymykseen ei saatu nyt, mutta kenties jo seuraavalla kerralla…

3 / 5