Orion kertoo elokuvin mitä beat oikein oli

Beat-kulttuuri, mitä se oli? Orionin Beat It! -esityssarja esittelee William S. Burruoghsin, Allen Ginsbergin, Jack Kerouacin ja kumppanit dokumenttien, dokufiktioiden ja filmatisointien kautta. Näytöksiin sisältyy myös alustuksia ja runoesityksiä.

Sarjan ensimmäisessä näytöksessä 15.8. nähdään William S. Burroughsista kertova legendaarinen beat-dokumentti Burroughs: The Movie (1983), jonka alustaa sarjan koostanut Katri Tenhola. Allen Ginsbergin henkilökuvan The Life and Times of Allen Ginsberg (1997) alustaa 23.8. ja 26.8. lavarunoilija Kasper Salonen, joka esittää näytösten alussa Ginsbergin runot ”Howl” ja ”Sunflower Sutra”. Ginsbergin tunnetuimmasta runosta kertovan dokufiktion Howl – Huuto (2010) alustaa 24.8. esseisti Silvia Hosseini, ja näytös on osa Runokuun ohjelmistoa.

Sarjassa nähdään myös mm. David Cronenbergin mielikuvituksellinen uudelleentulkinta William S. Burroughsin romaanista Alaston lounas (1959) sekä kauhusatiiri beatnikeistä, Roger Cormanin A Bucket of Blood (1959).

Beat It! Orionissa 15.8.–10.9.