MoRkObOtin psykedelis-kosminen muinaisterrori valtaa Suomen

MoRkObOt ei ole yhtye, vaan muinainen kosminen voima/olento, joka on alistanut valtaansa kolme italialaisparkaa. Musiikki jota kolmikko pakon alla synnyttää on ihmiskorville räätälöityä ja kanavoitua MoRkObOtin maailmanvalloitusviestiä. Tai suurin piirtein näin yhtyeen mystisen huuruinen taustatarina kertoo. Neljännen MoRbO-kokopitkänsä lokakuun 24. julkaiseva instrumentaalitrio sisällyttää koukeroiseen soitantoonsa elementtejä niin stoner-psykedeliasta kuin noise rockista ja kiertää ensimmäistä kertaa Suomea 21-24.9. yhdessä Ufomammutin kanssa.

Ilmeisesti en puhuttele MoRkObOtia suoraan, vaan hänen kolmea orjuuttamaansa ”ihmislähettilästä”, Liniä, Lania ja Leniä? Voisitteko selittää minulle mistä on kyse? Minkälainen yhteys teillä oikein on MoRkObOtiin?

– Ensinnäkin on tarkennettava, että emme edes koskaan ole nähneet MoRkObOtia. Viimeisen seitsemän vuoden ajan hän on ilmaissut itseään meidän kauttamme. Ensin hän ilmestyi meille martinipullon muodossa. Siitä lähtien hän on lähettänyt viestejä meidän- ja instrumenttiemme kautta. Soitimme jo tuolloin yhdessä, mutta se oli paljon iloisempaa ja huolettomampaa musiikkia. Nyt meiltä on valitettavasti sellainen musisointi kielletty.

Jos pitäisi kuvitella miltä MoRkObOt näyttää, mieleeni tulee kuva jostakin puoliksi mekaaniselta hirviöstä. Osaatteko sanoa mikä MoRkObOt oikeastaan on ja mikä sen/hänen tarina on?

– Meilläkin joskus on sellainen tunne, että olemme tekemisissä jonkin limaa ja koneöljyä valuvan konehirviön kanssa. Mutta tuolla lailla ilmaistuna se kuulostaa aika naurettavalta. Alkuperäinen tarina menee näin:

”Ensimmäisten galaksien synnystä asti MoRkObOtin ääni on resonoinut läpi kehittyvien planeettojen ilmakehien. Magneettisten voimien hallitsija ja muinainen tietoisuuksien virtojen säätelijä – MoRkObOt – on palannut Maapallolle hänen kolmen viestinvälittäjän, Linin, Lanin ja Lenin kanavoimana. MoRkObOt tunkeutuu säälimättömästi alistamiensa ihmislähettiensä synkeytyneisiin mieliin, kapellimestaroiden heidän soittoaan sadistisen määrätietoisiin delirium-tiloihin.”

Aaaha… Mutta jos te olette viestintuojia, mikä on se viesti jonka MoRkObOt haluaa kauttanne välittää?

– Legendan mukaan hän on tullut maapallolle valloittamaan sen. Toivoisimme että hän kiirehtisi ja hoitaisi
valloitushommat pois päivänjärjestyksestä, mutta ilmeisesti neljä albumia kuritusta ja kidutusta ei ole vielä tarpeeksi, koska vielä tämä planeetta ei ole hänen. Kuinka monta levyä oikein tarvitsemme?

Minkälaista oli elämä ennen MoRkObOtia?

– Elelimme aluksi varsin normaalia, kolmen vähempiosaisen pojan elämää. Soitimme useissa paikallisissa rockyhtyeissä ja keskityimme lähinnä viihdykkeisiin ja kohtelemaan maksojamme kaltoin. Näin jatkui vuosikausia kunnes… no tiedättekin miten tarina jatkui siitä.

Minkälaisen kehityskaaren MoRkObOtin neljä albumia muodostavat?

– Eponyymi debyytti vuodelta 2005 on ehdottomasti huonoin levytyksemme. Emme olleet soittaneet yhdessä kovinkaan kauaa. Ja vakuutamme, ettei levyn tekeminen ollut hauskaa ensinkään.
MoStRolla (2006) rupesimme hyödyntämään kahta bassoa lähes jokaisessa sävellyksessä. Silloin väänsimme myös nupit kaakkoon ja rupesimme hajottamaan vahvistimia. Ja vakuutamme, ettei levyn tekeminen ollut hauskaa ensinkään.
– Sitten tuli MoRto (2008), joka on ehdottomasti synkin ja tunnelmallisin levyistämme. Se koostuu yhdestä 45-minuuttisesta kappaleesta, jota olisimme voineet jatkaa vaikka ikuisuuksiin, mutta johonkin oli vedettävä raja. Ja vakuutamme, ettei levyn tekeminen ollut hauskaa ensinkään.
– Tämän jälkeen tuli onneksi MoRbO, joka on tuotoksistamme eläväisin, kompaktein ja kompleksisin Mutta älä silti luule että sen tekeminen olisi ollut yhtään sen hauskempaa. Se oli vaan toisenlaista kärsimystä.

MoRbOa pääsee siis kuulemaan lokakuun 24. päivä, jolloin se ilmestyy kauppoihin. Mikä on suurin syy siihen, että päätitte jälleen tehdä useamman lyhyemmän kappaleen, eikä yhtä eeppistä kokonaisuutta?

– Olimme kyllästyneet soittamaan pitkiä ambient-henkisiä kappaleita. MoRtOa soittaessamme huomasimme että kätemme uhkasivat surkastua ja oli vaarana että ne mätänisivät pois. Rupesimme siis taas soittamaan enemmän käsitoimintaa vaativia soittimiamme eikä vaan pedaaliefektejä jaloillamme. Tämä on vilkastuttanut verenkiertoamme, minkä johdosta pystymme elämään vielä jonkin aikaa.

Mitä muuta voitte kertoa MoRbOn työstöstä?

– Se on ehdottomasti vaikein ja monimutkaisin levyistämme, vaikka työstöaika oli suhteellisen lyhyt. Valitsimme toteutusta varten sofistikoituneimman äänityskaluston mitä löysimme, jotta pystyisimme parhaiten valjastamaan hirviön taudin sisältämän sapekkaan olemuksen.

Kolme viimeisintä levynne julkaisi Supernatural Cat Records, jota pyörittää tämänhetkinen kiertuekumppaninne Ufomammut. Miten yhteistyönne heidän kanssaan alkoi?

– Aluksi, vuosia sitten, Ufomammut ei halunnut meitä lämmittelijöikseen, mutta sitten MoRkObOt rankaisi heitä pakottamalla heidät julkaisemaan kolme albumiamme levymerkillään. Olemme parhaillaan kiertämässä Eurooppaa heidän kanssaan ja se on todella nastaa koska he (toisin kuin me) ovat hyviä tyyppejä ja olemme heille paljon velkaa.

Rankaiseeko MoRkObOt teitä jos teette soittovirheitä keikoilla?

– Rangaistukset ovat ihan jokapäiväistä hommaa, jopa silloin kuin emme tee virheitä. Näin pysymme jatkuvasti peloissamme.

Voitteko kertoa hieman minkälaisia soittokamoja ja laitteita käytätte?

– Ei. Se on teknologisesti liian monimutkaista ihmismielen käsitettäväksi. Voin tosin kertoa että bassomme eivät ole tehty puusta, vaikka siltä näyttäisikin. Ne ovat materiaalista nimeltä Medrereticalofergianelix. Se on ainoa asia jonka voin paljastaa. Tai no, vahvistimet ovat kyllä ihan tavallisia vahvistimia.

Onko MoRkObOt seurannut/orjuuttanut muitakin maapallon bändejä? Musiikkinne on mielenkiintoinen sekoitus erinäisiä koulukuntia. Osa tuo mieleen jotkut noise/math rock -mutkittelijat ja osa on hyvin psykedelistä ja stoner-henkistä.

– Kuuntelemme paljon ihmismusiikkia, mutta sopimuksemme MoRkObOtin kanssa kieltää meitä paljastamasta mistä bändeistä pidämme ja mistä emme. Meidät on pakotettu sanomaan että ainoa vaikutteemme on suuri ja mahtava MoRkObOt.

Mitä olette mieltä tulevasta ensivierailustanne Suomeen?

– Olemme Suomea kohtaan erittäin uteliaita. Se ei ole paikka jonne matkaa ihan joka päivä. Vihdoin pääsemme näkemään Joulupukin lelupajan tonttuineen. (Oikeastaan olemme enemmän kiinnostuneita kuuluisista suomalaisista tytöistä, jotka ovat varsin eri maata Välimeren naispuolisiin.)

MoRkObOt ja Ufomammut kiertävät Suomea seuraavasti:

21.9. Nuclear Nightclub, Oulu
22.9. Jyväskylä, Lutakko
23.9. Tampere, YO-talo
24.9. Helsinki, Korjaamo, Kulmasali


http://www.myspace.com/morkobot

http://www.ufomammut.com/