Maailma kylässä tarjoaa voodoo-rytmejä

Maailma kylässä -festivaali tuo jälleen laajan kattauksen maailman kulttuureja Helsinkiin 23.–24. tuokokuuta. Tapahtuman pääteema on tänä vuonna kehitys, ja maantieteellinen painotus on Afrikassa ja Lähi-idässä.

Yksi jazzkesän kiinnostavimmista yhteistyöprojekteista saa ensi-iltansa Maailma kylässä -festivaalilla sunnuntaina, kun Uuden Musiikin Orkesteri UMO ja suomalais-beniniläistä Helsinki-Cotonou Ensemblea luotsaava säveltäjäkaksikko nousevat Savanni-lavalle. Voodoo-rytmeistä ammentavat kitaristi Janne Halonen ja lyömäsoittaja-laulaja Nöel Saïzonou tuovat UMOlle uudenlaisia rytmejä, ja lopputulos on jazzfunkia ja afrobeat-tunnelmointia.

Festivaalilauantaita tähdittää puolestaan länsisaharalaista kulttuuriperinnettä, flamencoa ja bluesia yhdistelevä Aziza Brahim. Lauantai-ilta jatkuu Virgin Oil Co:ssa Decent Work Clubilla, missä esiintyvät muun muassa Paleface ja Räjähtävä Nyrkki sekä Koiton laulu.

Musiikin lisäksi festivaalilla on tarjolla runsaasti kirjallisuusohjelmaa. Yksi festivaalin kirjailijavieraista on ympäristöaktivisti Nnimmo Bassey, jonka teos Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka julkaistiin viime vuoden lopulla. Teoksessa pureudutaan maanosan luonnonvarojen hyväksikäyttöön ja sen vaikutuksiin.

20 vuotta täyttävä Maailma kylässä -festivaali järjestetään 23.–24.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Festivaalille on vapaa pääsy. Koko kulttuuriohjelma julkistetaan 9.4.ja asiaohjelma 23.4.