Lo-fi-folkin kulttisuosikki Daniel Johnton ensi kertaa Suomeen

danieljohnstonYhdysvaltalaisen lo-fi-folkin kulttisuosikki Daniel Johnston konsertoi ensi keväänä ensimmäistä kertaa urallaan Suomessa. Vuosikymmenien mittaisen uran tehnyt muusikko esiintyy Tavastialla tiistaina 21. toukokuuta. Konsertin liput tulevat myyntiin Tiketissä keskiviikkona 6. helmikuuta klo. 9.00.

Vuonna 1961 syntynyt ja Länsi-Virginiassa varttunut Daniel Johnston äänitti ensimmäiset kappaleensa jo teini-ikäisenä vanhempiensa kellarissa pianon ja kirkkourkujen säestyksellä. Suorittaessaan taideopintoja Kent Staten yliopistossa 70-luvun lopulla Johnstonin musiikillinen ura puhkesi todenteolla kukkaan. Muutettuaan Teksasiin 80-luvun alussa Johnston julkaisi ensimmäiset omakustannekasettinsa ja aloitti samalla aktiivisen keikkailun.

Artistin uraa ja elämää on leimannut sairastuminen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja vakavaan skitsofreniaan, ja pitkiä aikoja sairaalahoidossa viettänyt mies onkin koko aikuisikänsä ollut veljensä holhouksen alaisena. Artistin vaiherikkaaseen elämään voi tutustua Sundance-palkitussa dokumenttielokuvassa ”The Devil and Daniel Johnston” (2006).

Daniel Johnstonin kappaleet on pääosin akustisen kitaran ja pianon tukemia folk-lauluja, jotka on yleensä äänitetty hyvin alkeellisilla lo-fi-laitteilla. Johnston on tehnyt yhteistyötä muun muassa Yo La Tengon ja Butthole Surfersin kanssa, ja artistit Tom Waitsista Kurt Cobainiin ja The Flaming Lipsistä Beckiin ovat tunnustautuneet Johnston-faneiksi ja versioineet miehen mittavaa katalogia. 1990-luvulla jopa suurelle Atlantic Recordsille hetkeksi kiinnitetty artisti on kuitenkin julkaissut valtaosan kymmenistä äänitteistään joko omakustanteina tai riippumattomien levymerkkien kautta.

Myös ikonisesta ”Hi, how are you?” -piirroksestaan tunnettu Daniel Johnston julkaisi viime keväänä ensimmäisen sarjakuva-albuminsa ”Space Ducks”, ja artistin uusin levytys on sarjakuvaan pohjautuva soundtrack. Johnston on myös arvostettu kuvataiteilija ja miehen taideteoksia on ollut esillä esimerkiksi vuoden 2006 Whitneyn biennaalissa New Yorkissa.

Yhteistyössä Nuorgam-verkkomedian kanssa järjestettävällä Tavastian keikalla Daniel Johnston esiintyy sekä soolona että taustabändin tukemana. Kevään Euroopan-kiertue vierailee Helsingin ohella muun muassa Primavera-festivaaleilla Barcelonassa.

KEIKKA
Ti 21.5.2013 Helsinki, Tavastia

LIPUT
Myyntiin ke 6.2.2013 klo 9.00
– Ennakkoon Tiketistä alk. 27,50 EUR
– Ovelta 28 EUR