Levytuottaja Matti Kervinen – Suomi-progen Ässä

Indielevytuottaja Matti Kervisen luotsaaman Running Moose Production -tuotantoyhtiön levymerkki Presence Records viettää tänä vuonna 10v-juhlaansa. Vannoutunut The Beatlesin, The Rolling Stonesin, Led Zeppelinin, Deep Purplen, jazzin ja maailmanmusiikin diggarin läheisin puheenaihe lienee kuitenkin 1960-luvun lopulla lanseerattu progressiivinen taiderock.

Ensiksi kokeilevalle rockmiehelle kolahti The Jimi Hendrix Experiencen debyyttialbumi (1967) ja erityisesti sen teos Third Stone From The Sun, jota Kervinen edelleen mieltää merkittävänä levytyksenä, joka oli suuresti vaikuttamassa progen ja psykedelian tyylisuuntien syntyyn.

– Yes, Genesis, Pink Floyd ja Jethro Tull ovat minulle bändeistä läheisimmät. Progemusa sinänsä on laaja käsite. King Crimson, Camel, Kate Bush, Wigwam ja Tasavallan Presidentti hyvinä esimerkkeinä.

–  Levy-yhtiömme julkaisemista Moonwagonista ja Jeavestonesta voi hyvällä syyllä todeta, että suomalainen uusi progemusa elää ja voi hyvin, 57-vuotias Matti Kervinen sanoo.

WIGWAMIN JA PRESSAN VIIMEISET JULKAISUT

mattikervinen2 Vuonna 2005 Silence!-Records julkaisi muun muassa Wigwamin viimeisen studioalbumin “Some Several Moons”, joka tehtiin Suomenlinnan Seawolf-studioilla. Jakeluverkostoina toiminnassa oli Edel Records ja sittemmin Martti Heikkisen Töölön Musiikkitukku. Silence! oli Presencen edeltäjä ja Presence jatkoi pitkälti sen avaamaa latua.

– Julkaisimme myös yhteistuotantona Heikkisen firman kanssa Tasavallan Presidentin viimeisen albumin Six Complete ja live-DVD:n, joka näin jälkeenpäin ajatellen oli merkittävä kulttuuriteko Wigujen ohella, Kervinen kertoo.

Nykyisin Kervinen julkaisee / jakelee levynsä fyysisenä ja digitaalisena yrityksensä kautta. Viimeisinä julkaisuina esimerkiksi Rikk Eccentin ja Pirjo Aittomäen sooloalbumit ja Kuulas ja The Outer Sonics -yhtyeiden debyytit.

Presencen vinyylituotanto on alkanut Roots of Loven, Moonwagonin ja Jeavestonen uutuus-LP-pitkäsoittolevyjen kautta. Presence Recordsin ohella toimii Puuma Records, joka julkaisee laulaja/lauluntekijälähtöistä suomirokkia ja rootsia.

LATAUSKULTTUURISTA VINYYLIN PALUUSEEN

Suomessakin albumien ja singlejen latausmyynti on selkeästi syrjäyttänyt fyysisten levyjen myynnin. Tämä on seurausta maailmanlaajuisesta myllerryksestä levybisneksessä ja musiikin varastamisesta netissä. Takavuosien Tallinnan Mustanmäen piraattimyynnit ovat lastenleikkiä.

Matti Kervinen visioi valoisistakin puolista.

–  Spotify on tervetullutta laillista toimintaa. Toivottavasti lataustariffit vielä nousisivat paremmalle tasolle, jotta biisien tekijöillekin jäisi asiallinen korvaus.

–  Hienoa, että vinyylilevyjen myynti on kasvussa. Näitä old school -älppäreitä ostavat nykynuoretkin. Tätä kautta ollaan uudelleen alettu arvostamaan äänitteitä taiteellisina kokonaisuuksina eikä vain yksittäisinä biiseinä.

UUSI LEVY-YHTIÖ ATTE BLOMIN KANSSA

Toimintansa hiljattain aloittanut Ainoa Production pyrkii julkaisuissaan keskittymään uusien bändien julkaisuihin ja suoraviivaiseenkin rockiin. Kyse on voiman näytöstä nostaa framille takavuosien tähdetkin. Nokkamiehinä Matti Kervinen, Jari Halenius, Kimmo Kananen ja ex-Love Records -legenda Atte Blom. Aino Roivainen vastaa yhtiön talouden toiminnasta.

–  Tämän levy-yhtiön siemenet kylvettiin Aten kanssa jo takavuosien Midemin musiikkimessuilla. Toimintamme lähtökohtana on myös suomalaisen musiikin varastoinnin ja jakelun toiminta jälleen Suomesta käsin, Matti Kervinen sanoo.

FILE

Julkaisuja (Presence Records, Silence!- Records, Puuma Records, Ainoa Productions)

Mm. Tasavallan Presidentti, Wigwam, Alamaailmann Vasarat, Johanna Iivanainen, Hepa Halme, Pepa Päivinen, Mikko Iivanainen Kataya, Jeavestone, Moonwagon, Daddy Giljoteen, Jari Rättyä, Maria Hänninen, Roots of Love, Joensuu Riihimäki, Kuulas, Speedy Saarinen, Jarkka Rissanen, Esa Kotilainen, Kepa Kettunen, Jussi Syren And The Groundbreakers, Pirjo Aittomäki, Yhteiskunnan Mutantit.

Merkittäviä yhteistyökumppaneita mm. Hannu Leiden, Petri Majuri, Sami Sarhamaa, Teijo Tikkanen, Samu Wuori, edesmennyt Rami Kuusinen, Uuge Kojola, Martti Heikkinen, Jari Halenius, Kimmo Kananen, Pekka Koskivaara, Atte Blom, Aino Roivainen.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.