Levyarvostelut

Kurki – Kurki

Harvakseltaan keikkaileva Kurki ei ole pitänyt itsestään pahemmin meteliä. Hämyisissä tunnelmissa liikkuu myös yhtyeen nimeä kantava debyyttialbumi, joka on julkaistu ainoastaan mp3- ja vinyylimuodossa. Progressiivisten koukeroiden, herkkien melodioiden ja naivististen lyriikoiden sidos on yllättävän helposti sulavaa kuultavaa, johon ei tusinapopin tapaan kertakuulemalla kyllästy.

Kurjen rokimpaa otetta esitellään heti ensimmäisellä kappaleella Kaukaisen maan laulut, jonka yhden riffin varaan tehtyä perustusta tuetaan täysin turhaan syntikkapulinoilla, joihin herkempikorvainen nopeasti tympääntyy. Toiseksi sijoitettu, albumin ehdottomasti vahvin teos Pilvilaivat rönsyilee jopa iskelmällisissä tunnelmissa, mutta ilman tanssilavaestetiikan ankeutta. Levyn kolme viimeistä raitaa aaltoilevat näiden kahden tunnelman välillä ajoittain todella onnistuneesti, mutta etenkin rokimpi ote tuntuu Kurjella kovin väkinäiseltä. Koti-kappaleen suvannot on kuin luotu laulaja Kaitin äänelle, jonka tulkinnassa on kotimaisen progen kulta-ajan sävyjä. Perhosen siiven kuvioissa onnistuu niin lyriikoillaan kuin sovituksillaan naulitsemaan kuulijan paikalleen, mutta avausraidan lailla kokemus jää vain hetkelliseksi. Levyn ainoa heikon arvosanan saava kappale on keskimatkaan sijoitettu Akasha, jonka runsaasti efektoitu rouhinta ei anna kuulijalle mahdollisuutta tarttua kuin ajoittain toistuvaan kömpelöhköön riffittelyyn.

Von Hertzen Brothersin ja muiden progehirmujen rönsyillessä kotimaasta aina Roskildeen saakka, alkaa genren laitamilta löytyä julkaistuja pitkäsoittoja lähes 1970-luvun ja Love Recordsin aikojen tapaan. Menestyneemmistä kollegoistaan poiketen Kurki kaipailee musiikillaan ennemmin ajassa taaksepäin kuin astelisi rohkeasti tulevaisuuteen. Hetkellisenä tunnelmapalana Kurjen debyytti toimii paremmin kuin moni 30 vuoden takainen levytys, mutta ei auta albumia nousemaan keskiporrasta korkeammalle.

Arvosana : 3/5
Arvostelu julkaistu : 2008-07-29
Arvostelija : Teemu Salo

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.