Levyarvostelut

Kemialliset Ystävät – Kemialliset Ystävät

Nimetön, “Himmelilevy”, Valon musiikki – kutsui tätä levyä millä nimellä tahansa, on kyseessä paras Kemialliset Ystävät -albumi ikinä, jopa klassikon asemaan nostettua Kellari juniversumia sykähdyttävämpi esitys. Se on neljäkymmentä minuuttia kaikki aistit häikäisevää, tirisevästi säteilevää energiaa, orgastista äänikudelmaa, josta on lohkaistu kaksitoista elektronisten rytmien, pulputtavien nauhalooppien ja hourailevien melodioiden määrittämää kappaleenjärkälettä.

Jos joillain vanhemmilla Jan Anderzénin levytyksillä tunnelma saattoikin hiipua hieman introvertiksi (Lumottu karkkipurkki), ei uutuudella ole jälkeäkään moisesta käpertymisestä. Albumi soi niin kirkkaasti, lujaa ja kauniisti, että tuntuu kuin se huutaisi kuulijoita luokseen uskomattomalla voimalla. Ehkäpä Tomutontun, Anderzénin projekteista viime vuosina aktiivisimman, hyväntuulisuudesta on vyörynyt vaikutteita myös tälle levylle.

Soittajia on mukana enemmän kuin KY-levyllä koskaan ja levyn hurjimmat biisit ovatkin isolla porukalla nauhoitettuja: Superhimmeliä tahdittaa rumpali Jaakko Tolvin rymistely ja veret seisauttavalla avausbiisillä He tulivat taivaan ääristä kuullaan millaista pullaa syntyy kymmenhenkisen mekastuskuoron tuottamaa äänitaikinaa vaivaamalla. Levyn melodisempaa laitaa edustavat upeasti folkahtavat jumitukset Lentävät sudet sekä Kokki, leipuri, kylvettäjä ja taikuri, kun taas Islajan kanssa soitettu Himmelimenetelmä kuulostaa siltä kuin lauma merileijonia läpsyttelisi eviään kylpyhuoneen lattialla järkensä menettäneen posetiivarin veivatessa tahtia.

Hienovarainen mutta massiivinen, hiomaton mutta timanttinen, äänekäs mutta lempeä – mitä muuta voi enää kertoa yhdestä kuluvan levyvuoden merkittävimmistä julkaisuista. Levyllä on puhjennut kukkaan kaikki se, mikä Anderzénin lukuisilla aiemmilla levyillä tuntui olevan vasta nupullaan. Tässä lepää Kemiallisten Ystävien diskografian kruununjalokivi.

Arvosana : 5/5
Arvostelu julkaistu : 2007-05-21
Arvostelija : Risto Mikkonen

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.