Levyarvostelut

Illuminandi – The Beginning…

Illuminandi on puolalainen kristillistä metallia soittava bändi, jonka tunnelmointia ja rytistyksiä taustoittavat perusbändisoittimien lisäksi viulu ja sello. Albumi The Beginning… koostuu bändin kahdesta demosta vuosilta 2000 ja 2002 sekä vuoden 2004 alussa äänitetystä liveosuudesta. Suurin osa biiseistä tulee vieläpä sekä live- että studioversioina. Ilmeisesti tarkoituksena on ollut koota bändin ensitaival yksiin kansiin, kokonaisuuden toimivuuden jäädessä pakostakin toissijaiseksi.

Sanoitusten inspiraation Illuminandi on ottanut Raamatusta, osan ihan sellaisenaan. Laulukielenä on The Light -kappaleen demoversiota lukuun ottamatta puola, mutta sanat on ystävällisesti käännetty kansilehteen englanniksi. Vokaaleja hoitavan Jan Trębaczin ääni muistuttaa jonkin verran Héroes del Silenciosin laulajaa. Trębaczin hoiteleman suoran laulun lisänä on tehosteena myös örinää ja Hallelujah-kappaleessa vokaaliosuuksia hoitaa bändin naispuolinen viulisti. Kyseinen kappale alkaa itämaistyyppisin sävelin ja johdatusosa päättyy kitara-jousikuvioon, jonka melodia ja esitysasu tuovat vahvasti mieleen Amorphiksen – mutta vain hetkeksi.

Äänitysten taso ei ole mitään huippuluokkaa. Tästä johtuen jouset dominoivat ja peittävät monin kohdin mörisevät kitaramatot alleen. Biisien välillä on kyllä vaihtelevuutta tunnelmallisemmasta metallista nopeaan jytkeeseen, mutta muutoin biisit on sovituksellisesti kyhätty melko yksinkertaisista palikoista. Ikään kuin koko poppoo soittaisi taustoja ja olisi pelkässä säestysasemassa. Kysymys kuuluu, että mihin nähden. Musiikki vaatii aina vähintään yhden mielenkiintoa herättävän elementin, oli se sitten kekseliäs melodialinja, laulajan ääni, mukaansa vetävät riffit tai mikä tahansa. Illuminandista tällaisia elementtejä ei oikein tahdo löytyä. Lähimmäksi päästään Hallelujah-biisin liveversiossa, jossa itämaisen alun jälkeen laulun ja soolokitaran vuorottelu toimii hyvin ja havaittavissa on jopa musiikillista revittelyä.

Lähes 70 minuuttia kestävä levy ei jaksa pitää kiinnostusta yllä täyttä mittaansa. Puoletkin olisi riittänyt. Voidaan suositella lähinnä asiaa harrastaville.

Arvosana : 2/5
Arvostelu julkaistu : 2005-11-22
Arvostelija : Pipsa Parkkinen

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.