Levyarvostelut

Dwarves, The – The Dwarves Must Die

Albumi on kuin hurja vuoristoratakyyti, joka kestää hieman yli 30 minuuttia. Matkalla tutustutaan moneen eri musiikkityyliin ja irvaillaan muille muusikoille. Entinen QOTSA- ja Dwarves-basisti Nick Oliveri on jälleen mukana talkoissa. Nickin lisäksi muitakin isoja nimiä levyllä esiintyy mm. Eric Valentine, Dexter Holland (Offspring), Black Josh Freese (Vandals, Perfect Circle), San Quinn (Get Low Playaz), Nash Kato (Urge Overkill), Spike (Me First & Gimmie Gimmies) ja Gary Owens (Spave Ghost). Lisäki kääpiöiden livekokoonpanossa on ensimmäistä kertaa mukana naissoittaja, Tazzie Bushweed. Paraikaa bändi on Euroopan kiertueelle ja esiintyy 10.3 Tukholmassa. Tietenkään Suomi ei ole tälläkään kertaa keretty mukana kiertueohjelmassa. Damnacion!

Dwarves Must Die jatkaa tuttua arveluttavaa teemaa kansissa; jesuskääpiöitä ja alastomia nunnia. Tällä kertaa kääpiö on ristiinnaulittu ja naiset kokonaan alasti. Naiskuulijoitakaan ei ole unohdettu. Naisille löytyy myös herkkuja, nimittäin kitaristin pippelikuvasta sisäpapereissa. Turhaan ei ole bändin aiempaa Blood, Guts & Pussy –albumia nimitetty kaikkien aikojen offensiivisimmäksi levyksi.

Uhoa bändiltä löytyy, tällä kertaa sille on myös katetta, vaikka kaikki biisit eivät ole bändin omia sanoja lainaten motherfuckin’ hittejä. Kiekon aloittava Bleed On esittelee oivallisesti levyn sisältöä ja sen päätössanat kiteyttävät loistavasti Dwarvesin johtoajatuksen: The childish defiling the mild and we know it’s making you smile. Kappaleista löytyy monia eri tyylejä rautalankakitaraista surf-musaa (Bleen On), rock-junttaa (FEFU), purkkapoppista (Salt Lake City, Runaway #2), rehellistä peruspunkkia (Dominator, Relentless, Downey Junior), HC-kaahausta (Blast, Go! ), garagerockkia (Like You Want), hoppia (Demented, Massacre) ja kirkkokuoroja (Christ On A Mic). Lajikirjo on siis melkoista, silti albumi pysyy siedettävän ehjänä kokonaisuutena.

Singlebiisi Salt Lake City soi Ramones-hengessä ja väliosan vokaaleista tulee mieleen ”Weird Al” Yankovicin parodiat! Massacre -kappaleella Rex Everything (Nick Oliveri) antaa takaisin isän kädestä Josh Hommelle: Hey this is Kip Kasper here with payback. This one goes out to queens of the Trustfund. You slept on my floor and now I’m sleeping to your motherfucking records. Biisistä suuttuneena Homme löi pullolla päähän Dwarves-vokalisti Blag Dahliaa viime marraskuussa. Nyttemmin ainakin Josh ja Nick ovat riitansa sopineet. Massacressa kuittaillaan myös Creed-yhtyeelle. Parhautta edustaa myös Another Classic -kappaleen riimit: Something that’s new, true something of rare perfection / Something fine, every time making an ear erection, joka jaksaa naurattaa kerrasta toiseen. Levyllä löytyy myös muita aivan legendaarisia riimejä.

Tätä albumia ei todellakaan olla tehty tosikkomaisesti, eikä laulujen teemoja ole sen kummemmin kaunisteltu. Sanoituksissa yleisesti nussitaan, tapellaan, ryypätään ja tehdään kaikkea muuta totaalisen sekopäistä. Dwarvesin sekametelisopasta ei yksinkertaisesti voi olla pitämättä, sen verran hulvatonta ja päätöntä on kääpiöiden meno.

Arvosana : 4/5
Arvostelu julkaistu : 2005-03-07
Arvostelija : Jarkko Veijalainen

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.