Levyarvostelut


Sanctifica - Negative B


Ruotsalaisen Sanctifican toinen studioalbumi ei ole mikään helppo pala nieltäväksi. Sanctifica yhdistelee Negative B:llä deathiä ja teknistä metallia, johon on sekoitettu elementtejä, joita tämän tyyppisessä musiikissa ei heti oleta kuulevansa. Korinan ja murinan ohella kuullaan puhdasta laulua ja kitarasoundia, huilunsoittoa sekä monenlaisia keyboard-efektejä ja äänitehosteita, kuten kätten taputus, kännykän piippaus ja telekaapeli (?!). Omalla tavallaan tyylien sekoittamisesta tulee mieleen vaikkapa Amorphiksen Elegy, vaikkakaan bändit eivät muutoin toisiltaan juuri kuulostakaan.

Negative B:n ominaisin piirre on tekninen riffittely ja yksityiskohtaisuus. Studiossa ei olla hosuttu, vaan tuotanto on erittäin viimeisteltyä. Levy tarjoaa siis kuulijalle purtavaa pidemmäksikin aikaa, mutta samalla vaatii melkoista paneutumista auetakseen kunnolla. Edellä mainittu studiokikkailu on samalla myös levyn kompastuskivi. Itse sävellysprosessi tuntuu jääneen tuotannon jalkoihin ja kappaleet ovat paikoin sangen tasapaksuja ja puuduttavia. Ensimmäiset kolme kappaletta antavat odottaa todella hyvää levyä, mutta taso laskee loppua kohti kuin lehmän häntä. Levyn lopettava Juxtapose-trilogia on pohjanoteeraus. Trilogian kappaleissa ei ole edes kunnollista rakennetta; kyseessä on tutkimusmatka, jolle kuulijoille ei paikkoja ole varattu lainkaan.

Negative B:n toinen ja kiistatta levyn paras kappale, Stardust Inc. on sen sijaan loistava. Kappaleessa on havaittavissa myös pientä yhteiskuntakritiikkiä ja saattaapa kappaleen nimi itsessään viitata Euroopan Unioniin. Stardust Inc:llä kuullaan laulussa vierailijana David Seiving, joka onkin nyttemmin värvätty bändiin hoitamaan puhtaat lauluosuudet. Tähän asti vokalistiosastosta, niin puhtaasta kuin murinasta, on vastannut Hubertus Liljegren. Hubertus suoriutuu kyllä kohtuudella laulusta Negative B:llä, mutta minään suurena vokalistina mies ei tule historiaan jäämään. Seivingin tulo bändiin voidaan ottaa siis positiivisesti vastaan. Hubertus sen sijaan soittaa myös kitaraa ja siinä hommassa mies onkin erittäin hyvä. Muutoinkaan homma ei tule Sanctificalla soittotaidon puutteeseen kaatumaan.

Sanctifica tuntuu suorastaan pursuavan ideoita ja teknistä osaamista. Valitettavasti näitä avuja ei olla osattu hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla Negative B:llä. Joku toinenhan saattaa pitää edellä mainittua kikkailua taiteena, mutta minä en. Tiettyihin nykytaiteen muotoihin (hieman sarkastisesti) viitatakseni: Paska ei muutu taiteeksi, vaikka sen laittaakin tehosekoittimeen. Tehosekoittimeen ei Negative B:tä toki tarvitse laittaa. Levyä vaivaa kuitenkin tietty epätasaisuus ja harhailu, joka pudottaa pisteitä arvioitaessa levyä kokonaisuutena. Silti voin hyvällä omallatunnolla suositella levyä lukijoille, sillä omaperäinen se ainakin on.

Pisteet: 3/5


Julkaistu: 2002-10-04
Toimittaja: Alex Machine