Levyarvostelut

Mystons – 3

Tiesittekö että doomin, grungen ja raskaan rockin voi yhdistää ilman, että muita osia tarvitsee välttämättä sorsia yhden kustannuksella? Jos ette usko tätä, niin kuunnelkaapa mitä turkulainen Mystons tekee kolmannella albumillaan. Jo aiemmin rohkeasti omia polkujaan tarponut bändi on nyt vapautunut täysin kaikista siteistä, eikä herroille tee kipeää kietaista rouheaan möyrintään mukaan jopa soisen blues-soundin kaikuja.

Siinä missä vajaa vuosi sitten julkaistu Alkaem tuntui hetkittäin hajanaiselta teokselta, tiivistää 3 yhtyeen musiikin tiiviiksi muuriksi, joka ei huoju eikä heilu. Duon pörinässä ja valssauksessa eri vaikutteet prässätään, käännetään ja muokataan musiikiksi, josta ensimmäisenä nousee mieleen itse Mystons. Voi siis todeta, että bändi on viimein onnistunut luomaan uniikin soundinsa ilman, että omaa historiaa olisi tarvinnut millään tavoin kieltää.

Yllättäen yhtyeen kone yskii parin ensimmäisen kipaleen aikana, mutta karhean ja matalalta kourivan rypistelyn seurassa viihtyy silti. Alkupuolen helmeksi nousee kolmantena soiva ja verkkaisesti kiiruhtava Man in the Wheel, jonka yhteydessä on jo pakko kuiskata ääneen nimi Alice in Chains. CrusHer rokkaa jo vapautuneemmin ja tarttuu hanakasti, mutta vasta Dancing with Demons nappaa vanhan vihtahousun kainaloonsa ja antaa tälle kyytiä liekitetyllä parketilla mielipuolinen virne kasvoillaan. Eikä yön hämäristä löytyvä Princess of Dark olisi voinut osua parempaan seuraan, kun Mystons junttaa ja jurnuttaa groove-vaihde silmässä eteenpäin. Päätöksenä kuultava doom-siivu Gathering on kaikessa jylhyydessään täydellinen päätös albumille, jonka myötä Mystons on entistä lähempänä oman itsensä ydintä.

Bändin kolmas pitkäsoitto on kuin musiikillisen kolmiloikan viimeinen venytys, jonka lopputulosta on vielä vaikea ennustaa. Entistä ehyempi, hiotumpi ja mietitympi musiikki enteilee jotain suurta, jonka saapumista jään innolla odottamaan.

Arvosana : 4/5
Arvostelu julkaistu : 2011-11-21
Arvostelija : Mika Roth

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.