Levyarvostelut

Nopsajalka – 5 sormee

Muun muassa Soul Captain Bandista ja Kapteeni Ä-nestä tutuksi tullut Nopsajalka julkaisi lokakuussa 2006 mainion soolodebyytin, Tontilla taas. Debyytti osoitti Nopsan olevan suomenkielisen dancehallin ehdoton ykkönen ja reggae-piirien lisäksi albumi keräsi kiinnostusta paljon myös mediassa. Kakkosalbumi, 5 Sormee, jatkaa hyväksi havaittua kaavaa ja edelleenkään ei ole epäilystä siitä, kuka on Suomen tanssihallien hallitsija.

Suomenkielisen reggaen pioneereihin lukeutuvalla Nopsajalalla on tunnistettava ja omintakeinen tyyli, joka on vuosien myötä kehittynyt paitsi sanoitusten, myös tuotannon osalta. Nopsa hallitsee dancehall-osastoa suvereenisti, kun taas uudemmat tuttavuudet esimerkiksi Raappanan tavoin ovat keskittyneet juurevampaan tuotantoon. Toki tälläkin albumilla on myös maanläheisempiä rytmejä, mutta Nopsan vahvuudet ovat nimenomaan dancehallin puolella. Tuotanto on pääasiassa Nopsajalan ja Dj Svengalin omaa, mutta myös Dj Polarsoul, Dub Riders ja Dj Ässämix ovat olleet mukana tuotantopuolella. Sanoitukset ja laulut ovat kokonaan Nopsan tekemiä, eikä muita vierailijoita albumilla kuulla.

Paikoitellen jopa discoksi ja teknoksi menevä rytmi luo hengästyttävän tunnelman, jota on tasapainottamassa muutama rauhallisempi kappale. Etenkin nämä nopeatempoisemmat rallit toimivat takuuvarmasti livenä ja erityisesti kun livekokoonpanona häärii mahtava Sound Exposion Band. Sound Explosion Band soittaa myös itse osalla albumin raidoista ja orgaaninen soundi tuo mukavaa lisämaustetta muuten melko konepohjaiseen rytmiin.

5 Sormee vain vahvistaa Nopsajalan asemaa Suomen reggae-skenessä. Mikäpä sen mukavampi tapa aloitella kevättä ja kesää kun laittaa 5 Sormee soittimeen ja antaa rytmin viedä. Voin vain kuvitella kuinka hyvin tämä toimisi esimerkiksi Ilosaaren rentolavalla heinäkuisen auringon laskiessa järvenselän taa.

Arvosana : 4/5
Arvostelu julkaistu : 2009-03-30
Arvostelija : Timo Korander

Nämä tekstit ovat ajalta ennen nykyaikaa (noin niinkuin sivustoteknisessä mielessä), arkistomateriaalia siis. Tuorein arvio on julkaistu 12.12.2011 ja vanhin 5.2.2001. Yhteensä arkistosta löytyy 10190 levyarviota.

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.