Kymmenen hyvää syytä lähteä Lutakko Liekeissä -festareille

Vielä on festarikesää jäljellä. Tulevana viikonloppuna Jyväskylässä järjestetään yksipäiväinen Lutakko Liekeissä -festivaali. Haastattelin tätä artikkelia varten Xysman kitaristi Olli Nurmista, Lost Societyn kitaristi-laulaja Samya Elbannaa ja Jelmun Raine Pulkkista. Tässä kymmenen todella hyvää syytä lähteä ensi lauantaina Jyväskylään kruunaamaan huikea festivaalikesä.

1. Xysman viimeinen keikka?

Kotimainen kulttibändi aktivoitui muutamalle kesäkeikalle Svart Recordsin julkaisemien Deluxe– ja Lotto-albumien LP-uusintapainosten myötä. Bändin kitaristi Olli Nurminen kommentoi keikkoja ja bändin tulevaisuutta:

– Kesän keikat ovat menneet odotettua paremmin ja olemme mielestämme soittaneet paremmin kuin koskaan. Keikoilla on ollut myös huomattavasti enemmän yleisöä kuin Xysman aktiivivuosina. Bändiä ei haudata lopullisesti vielä Lutakon keikan jälkeen. Mietitään tulevia kuvioita sitten keikkabussissa paluumatkalla. Mitään varmaan jatkoa emme uskalla luvata, mutta oli ilo huomata miten helposti palaset loksahtivat kohdalleen treenikämpällä ennen kiertuetta.

2. Lost Society soittaa pitkästä aikaa kotikulmilla

Tämän vuoden parhaan thrash-albumin titteliä jaettaessa katseet tulevat ensimmäistä kertaa sitten Stonen aikojen suuntautumaan kotimaahan ja Lost Society -nimiseen orkesteriin, jonka debyyttikiekko Fast Loud Death löi Noise.fin ällikällä. Hurjaa on myös yhtyeen livekunto. Toimittajamme Tom Sundberg vakuuttui bändistä Ilosaarirockissa. Itse vakuutuin bändin keikkakunnosta Tuskan keikalla. Yhtyeen laulaja Samy Elbannankin mielestä kesän keikat menivät nappiin.

– On ollut aivan uskomaton festarikesä. Keikoilla riitti jengiä ja keikoilla riitti meininkiä ihan hitosti! Kesän kohokohtia ovat olleet mm. Tuskan lavalle kiipeäminen ja Gary Holtin kanssa kaupassa käyminen. Paras keikka oli Ilosaaren keikka. Keikalla oli niin hyvä fiilis ja kaikki natsasi. Ja tietenkin wall of death. Siinä oli todellakin meininkiä!

Lost Society on esiintynyt useasti Lutakossa ja muutenkin kotiseudullaan Jyväskylässä. Tällä kertaa keikalla on kuitenkin erikoislataus.

Lutakon keikasta odotan, että tulisi kunnon meininki-ilta. Se on ensimmäinen keikkamme Jyväskylässä pitkään aikaan. Uskon että uskolliset fanimme eksyvät sinne ja näyttävät, miten Jyväskylässä pyöritetään päätä! Odotan myös Semifinalin keikalle (to 29.8.2013) hyvää yleisömäärää, koska se on ensimmäinen pieni mesta, missä soitamme Helsingissä.

3. Rässillä ei hävitä!

Haastattelemani herrat eivät harmittavaa kyllä tunteneet toistensa yhtyeitä. Molempia bändejä yhdistää kuitenkin thrash, vaikkakin Xysman miehistön thrash-diggailu on laantunut 90-luvulta. Olli pyysi nuorempia kolleja listaamaan kovimpia tuoreempia thrash-albumeja. Näitä kolmea Lost Society suosittelee:
1. Nuclear Omnicide – Presence Of Evil 2. Gama Bomb – The Terror Tapes 3. Anthrax – Among The Living (melkein tuore).

Lost Society lupailee jatkoa Fast Loud Deathille jo ensi vuonna.

Olemme jo demottaneet Sonic Pump Studiosilla koko uuden levyn, ja veikkaan että ensi vuoden alkupuolella pitäisi jo jotain kuulua.

4. Lutakko on äänestetty Suomen parhaaksi keikkapaikaksi

Lutakko äänestettiin artistien toimesta vuonna 2010 vuoden keikkapaikaksi Musiikki ja Media -tapahtumassa. Lisäksi 2003 ja 2005 samaisen tapahtuman raati valitsi sen vuoden keikkapaikasi. Tätä puoltavat kaikki haastatellut henkilöt, joten Raine Pulkkisen sanoihin on helppo yhtyä.

– Lutakossa suhtaudutaan sekä bändeihin että yleisöön ihmisinä, ei esimerkiksi rokkitähtinä tai rahantekovälineinä. Tunnelma on sopivasti viihtyisä, epäkaupallinen ja aito.

Lost Societyn Samyn mielestä vahvuus on kaiken toimivuudessa.

– Lutakko on yksi niistä paikoista, missä kaikki vaan natsaa! Kun menee Lutakkoon bändinä, on hyvin helppoa laittaa kamat nopeasti paikoilleen ja tehdä soundcheckiä. Soundit ovat aivan helvetin jees, monitoroinnit toimii ja kaikki kuuluu juuri niin kuin pitäisikin. Paikka on loistavan kokoinen, jengiä tulee paikalle ja myös saavat meiningin pystyyn! Keikan jälkeen sauna odottaa bäkkärillä, se on parasta! Lutakko höllii!

Xysman Olli kuuli Lutakon saunasta ensi kertaa haastattelun yhteydessä ja oli innokas “testaamaan sitä välittömästi keikan jälkeen.” Xysma ehti aktiivivuosinaan esiintyä Lutakossa useasti.

Edellisen kerran ennen tulevaa viikonloppua soitimme vuonna 2002 Kickstart-festivaaleilla. Tuolloin majoituimme Lutakon alakerrassa ja muistamme nauraneemme katketaksemme keikan jälkeisissä tunnelmissa valitettavasti jo edesmenneen Straniuksen johdolla. Henkilökohtaisesti hauskin muistokuva Lutakon keikoista on vuodelta 92, kun soitimme sunnuntai-iltana ja välittömästi keikan jälkeen pakkasin kitarani autoon. Spinefarmin Riku Pääkkönen kuskasi minut yöllä Turkuun, jotta pääsin maanantaiaamuna jatkamaan ylioppilaskirjoituksiani.

5. Rytmihäiriö Gambina-sateessa

Toissa vuonna Rytmihäiriö päätti oman keikkakesäni hurmiollisella keikalla juuri samoissa kekkereissä. Tänä vuonna on koettavissa déjà vu -ilmiö konkreettisesti. Paitsi että tänä kesänä keikalla voidaan bonuksena kokea Slayerin hengessä Gambina-sade, kuten kesän Ilosaarirockissa koettiin. Jonkinlaista miesrakkautta on myös lauteilla odotettavissa, kuten surmancoren suurlähettiläiden tuoreimmalla videolla.

6. Neuroottiset Pelimannit

Turhan vähälle huomiolle jäänyt 2000-luvun nerokkaimpiin hc-ryhmiin lukeutuva Neuroottiset Pelimannit on vuosien hiljaiselon jälkeen aktivoitunut muutamille keikoille viimeisen parin vuoden aikana ja nyt heidät nähdään vihdoinkin Jyväskylässä.

7. Black Motor feat. Hannibal

Tulenkantajista tutun yhteiskuntakriittisen räppärin Hannibalin ja freejazz-yhtye Black Motorin ensimmäinen yhteisvisiitti Jyväskylään tapahtuu Liekeissä. Samainen kokoonpano valloitti puolelleen kaikki paikalla olleet kummallisesta keikkapaikasta huolimattaan esiintyessään viime viikolla Helsingin Fazer-kahvilassa osana Art Goes Kapakka -tapahtumaa. Räpin ystäville tarjolla on myös Laineen Kasperia ja Asaa.

8. TV Smith

Legendaarisen The Advertsin nokkamies TV Smith esiintyy soolona. Antaa musiikin puhua puolestaan.

9. Lutakko Liekeissä on viihdyttävän kotoisa DIY-festari keskellä kaupunkia

Raine Pulkkisen mielestä ohjelma on sopivan monipuolisesti ja helposti lähestyttävästi “punk”.

– Sinun ei tarvitse olla osa undergroundia tai sisäpiiriä tullaksesi festivaaleille, mutta tapatuma on kuitenkin samanaikaisesti myös punk-uskottava. Liekkien sijainti on erinomainen lähes keskellä kaupunkia kivenheiton päässä Matkakeskuksesta, joten tänne on helppo tulla kauempaakin. Festivaalialue elää ympäröivistä rakennustyömaista johtuen, mutta tällä kertaa alueesta muotoutuu kutakuinkin samanlainen kuin vuosi sitten eli klubilavan lisäksi on käytössä viereiselle parkkipaikalle pystytetty pihalava.

10. Kaikki muut bändit

A Phantom Pack Of Black Hounds, Asa & DJ Polarsoul, Baltimor, Black Lizard, Flesh Roxon, Laineen Kasperi & Palava Kaupunki, Terveet Kädet, kanadalainen The Brains ja Ydinperhe.

Pulkkinen kommentoi vielä lopuksi ohjelmistoa.

Artistivalinnat on toteutettu hyvällä maulla vältellen niitä bändejä, jotka esiintyvät kesän mittaan “kaikilla” muilla festareilla. Henkilökuntaamme kiertää kesän aikana runsaasti muita festivaaleja, niin työntekijän kuin asiakkaankin roolissa ja siten meillä on näkemystä siitä, miten festivaali on hyvä toteuttaa ja mitä virheitä kannattaa välttää.

Ennakkoliput ovat myynnissä Lutakon nettikaupassa ja Tiketissä. Lipun hinta on 25 euroa. Tiketistä ostettaessa hintaan lisätään toimituskulut alkaen 1,5 euroa. Lutakon nettikaupassa on myös myynnissä 15 euron hintaisia lippuja Jelmu ry:n jäsenille.