Kuusi tärppiä Kuudenteen aistiin

Tänä viikonloppuna nähdään miten debyyttinsä Helsingin festariskeneen tekevä Kuudes Aisti pärjää. Ohjelmisto on ainakin monipuolisuudessaan ja värikkyydessään vähintäänkin lupaava. Kuten Flow’ssa, jonka miniversioksi sitä on jo moneen kertaan kuullut luonnehdittavan, tapahtumassa on vahva painotus konemusiikkiin ja indieen, mukaan lukien se kokeellisempi laita.

Kuudes Aisti tarjoaa lisäksi runsain mitoin garage- ja punkrockia, muutama raskaampikin pala mukaan lukien. Bändejä ja artisteja on rekkakaupalla ja kun katsoo aikataulua ja tapahtumapaikan kartaa, nousee käsi vaistomaisesti rapsuttamaan päätä. Jos on sekä rokin että teknon ystävä tulee vaikeuksia. Miten lähestyä tilannetta? Yksityiskohtaisen läpimietityllä suunnitelmalla vai intuitiivisesti fiilispohjaisella surffauksella? Tässä joka tapauksessa kolme konetärppiä ja kolme rocktärppiä.

Kim Gordon & Ikue Mori, lauantaina klo 18:00 Päälavalla

Ulkomaisista indieakteista kiinnostavin on ehdottomasti tämä kahden vuonna 1953 syntyneen daamin livekollaboraatio. Kim Gordon tunnetaan parhaiten Sonic Youthista ja Ikue Mori puolestaan rumpaloi legendaarisessa no wave -bändi DNA:ssa ja on sen jälkeen tehnyt yhteistyötä mm. Fred Firthin ja John Zornin kanssa.

Veronica Falls, sunnuntaina 19:30 Päälavalla

Melkein pelkästään oheisen timanttisen biisin takia on pakko mennä katsomaan tämä tuore lontoolaistapaus. Ja ei se debyyttinsä kokonaisuudessaankaan hassummalta kuulostanut.

Mala, perjantaina 01:00 Kuudennella linjalla

Nyt kun kaiken maailman skrillexit pauhaavat teinien korvalapuissa on hyvä palauttaa mieleen mitä dubstep oikeastaan, tai ainakin aluksi oli. Lontoolainen Mala, myös osana Digital Mystikzia, on genren ehdottomia pioneereja ja konekansan ykköstärppejä näissä kemuissa. Harmittavasti se menee päällekäin Imatran Voiman paluukeikan kanssa.

Pertti Kurikan Nimipäivät, perjantaina klo 20:15 Takalavalla

Kovasikajuttu ilmestyi juuri DVD:nä ja niinpä se tulikin eilen katsottua. Silloin tajusin kauhukseni etten ole ikinä nähnyt Pertti Kurikan Nimipäiviä livenä. Jos sinulla on sama aukko sivistyksessä, kannattaa ehdottomasti paikata se nyt.

Mika Vainio, lauantaina 23:00 Nokia Factoryssä

Mika Vainio on tehnyt elektronista minimalismia vähintään yhtä kauan soolona kuin muutama vuosi sitten telakoituneessa Pan Sonicissa. Tiedä sitten onko Kuudennen Aistin keikka enemmän Ø-tyyppistä rytmistä napsutusta vai Mika Vainio -nimellä tehtyä ambientimpaa tavaraa.

Pekka Airaksinen, lauantaina klo 0:00 Stidilässä.

1960-luvulta asti monessa mukana ollut Pekka Airaksinen lienee festivaalin nestori. M.A. Nummisen kanssa rokkaamisesta ja The Sperms ug/performanssi-yhtyeen kokeilevuudesta kohti koneellista avantgardea siirtyneen Airaksisen uusimman levyn julkaisija on melko yllättävä taho, nimittäin skweee-kustantajana parhaiten tunnettu Harmöniä. Siksipä hänen keikkansa on osa Härmöniän kuratoimaa lauantai-iltaa Stidilässä.

Kuudes Aisti 27-29.7. Kuudennen linjan “pihapiirissä” Helsingissä. Lippuluukku aukeaa jo 14.30, koko alue 16.30.