KlogR : Till You Decay – Laadukas italovaihtoehto

(Valery Records/ ZetaFactory 2012)

Vahvoin elementein 90-luvun malliin vaihtoehtorockin ja metallin naittava, roisisti, grungahtavin ottein rokkaava KlogR on uusi ja piristävä tuttavuus. Vasta reilu kaksi vuotta kasassa ollut, nelimiehinen, yhtä jenkkijäsentä lukuun ottamatta italialainen kokoonpano on kasannut debyyttialbumistaan moniulotteisen ja todella tunteikkaan kokonaisuuden. Albumi ansaitsisi parin kuuntelukerran perusteella kieltämättä laajempaakin huomiota kansainvälisesti.

Yhtyeen kitaristi-laulajan, Gabrielle “Rusty” Rustichellin omin tassuin tuottama Till You Decay -albumi sisältää mehevistä ja imuttavista, vahvasti Soundgardenin Kim Thayilin ja paikoin myös Alice In Chainsin Jerry Cantrellin riffeistä muistuttavia, tyylillä rakennettuja, hyvin kantavia kappaleita.

KlogR-soundissa on mukana myös ripaus emo-rockista muistuttavia, melodramaattisia viitteitä, mutta pääpaino yhtyeen soinnissa pysyttelee silti vahvasti groovavassa, hevahtavassa grungeriffikirnuamisessa ja eteerisessä, herkässä melodiakudonnassa. KlogR ei toisaalta häpeile soittaa osittain radioystävällisyyden rajalla keikkuvaa ja stadionrockmaista, lievästi progahtavaa, modernia särörockiakaan.

Rustichellin laulu muistuttaa lievästi läpi puskevaa italoaksenttia lukuunottamatta niin ikään selkeästi Äänitarhan aikaisen Chris Cornellin melodiakuluista, vaikka hieman kesympää raspia mies käyttääkin edellämainittuun grungeikoniin verrattuna. KlogR on onnistunut loihtimaan kappaleistaan ilmavia, todella tehokkaita ja monipuolisia, ja niinpä ne saavatkin jalan tamppaamaan mukana vaivatta.

Yhtyeen lyyrinen anti ei jätä ajattelevampaakaan kuulijaa täysin kylmäksi. Albumin kantavana teemana toimii modernin yhteiskunnan yksilöön ja yhteisöihin kohdistama, sen rakenteisiin piilotettu painostus, kiristys, manipulointi ja epätasa-arvottaminen kaiken ihmisyyden tuhoutumiseen asti.

Komeimmiksi vedoiksi sinällään vahvalta albumikokonaisuudelta nousevat hienon kertosäkeen sisältävä, muhkean melankolinen White Eyes, eteerisen kaunis Green Star, voimalla eteen päin runnova videobiisi Bleeding, Monster Magnetin tehokkaasta groovesta muistuttava You Gotta Know ja vahvalla kertosäekierrollaan koukuttava Silted Memories.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/27484184″ iframe=”true” /]

Kyseistä italoyhtyettä kuulisin henkilökohtaisesti paljon mieluummin raskaamman musiikin tarjontaan keskittyneiden radiokanavien aalloiltakin turvoksiin asti pro-tools-pöhötettyjen ja tyhjyyttään jyskävien disturbedien, nickelbackien ja shinedownien sijaan.

KlogR-debyyttiä suosittelen eritoten laatugrungen ja muun ennakkoluulottoman, särötetyn rockin ystäville. Till You Decay on allekirjoittaneelle todella positiivinen yllätys “kaupallisemman”, raskaamman vaihtoehtorockin saralla ja otaksunkin, että kyseinen albumi tulee pyörähtämään levylautasellani useammankin kerran syksyn aikana.

4/5