Kevät on tullut Tornioon! – Terveet Kädet ja kylähullu pilkkalaulaja/runoilija Kalkkipappi saavat yhteisen obeliskin syyskuussa.

Jo vuosikausia huhuttu, vaadittu ja keskusteltu, ehkä Suomen vaikutusvaltaisimmalle HC-yhtyeelle, Terveille Käsille kunnianosoituksena merkittävästä kansainvälisestä kulttuurityöstä pystytettävä patsas on saanut Tornion kaupungin tekniseltä lautakunnalta lopullisen rakennuspäätöksen viime viikolla. Monumentin kylkeen hakataan Terveiden Käsien klassisimpiin teoksiin kuuluvan Halloween-LP:n kansikuvan kaasunaamaripäinen hahmo.

Torniolaiselle Väylän Pyörre-sanomalehdelle antamassaan haastattelussa TK:n sydän, laulaja Veli-Matti “Läjä” Äijälä kuvailee tunteitaan monumentin pystyttämispäätöksen selvittyä: “Vanhana torniolaisena totta kait olen omalta osaltani ylpeä. Obeliskiin on tulossa Halloween-LP:n kansikuva. Katotaan, mitä tuleman pitää. Hyvä, että jossain vaiheessa näinkin käy. No ok, tietty pikku jäynähän tässä on vanhoista Tornion ajoista, kun pikkubändiä ei sen kummemmin noteerattu.”

[youtube ZE1v4ZZF8SY]

Yhtyeen pioneerityöllä raivaama, kotimaisen hard core punkin kallisarvoinen, symbolinen perintö ikuistetaan samaan patsaaseen Pietari Aapo Herajärvelle (Petter Abram Herajärvi) osoitetun kunnianosoituksen rinnalle. Herajärvi tunnetaan Kalkkimaan pappina tai Kalkkipappina. Hän oli köyhä, työtä vieroksuva kylähullu ja kulkija. Toisaalta hän oli myös hyvämuistinen ja verbaalisesti lahjakas tarinoiden, runojen ja pilkkalaulujen tekijä. Hän eli aikavälillä 1830-1885 Alatorniolla.
Alustavasti Särkynyt lyhty-nimeä kantava taideteos nousee Tornioon, Tornionjoen rannalle ravintola rock-baari/-klubi Umpitunnelin viereen, Nordbergin möljälle. Särkyneen lyhdyn paljastustilaisuus pidetään syyskuussa. Yhdeksänmetrisen obeliskin ovat suunnitelleet parhaiten robottitaiteestaan tunnetut, torniolaislähtöiset Teija ja Pekka Isorättyä.

Puhumattakaan lukemattomista, kotimaisen punkin, HC:n ja raskaan rockin yhtyeiden TK:lta imemistä vaikutteista, mm. Sepulturan Max ja Igor Cavalera, Henry Rollins (Black Flag, Rollins Band) sekä Napalm Deathin Mark “Barney” Greenway ovat ylistäneet Terveitä käsiä merkittäväksi ja kansainvälisesti vaikutusvaltaiseksi hard core punk-yhtyeeksi.

[youtube fW3i3G4f-Ag]

Terveet Kädet valmistautuu parhaillaan ensi viikolla starttaavalle, uransa ensimmäiselle Yhdysvaltain kiertueelle, mikä kattaa kolmetoista keikkaa. Tätäkin myöhemmin yhtye saatetaan nähdä vielä keikkailemassa rapakon takana. Loppuvuodesta yhtye tekee keikkoja lisäksi ainakin Belgiassa, Englannissa ja Japanissa. Terveet kädet sai viimeisimmällä pitkäsoitollaan, Musta Hetki ensimmäisenä hard core punkyhtyeenä Emma-ehdokkuuden vuoden kotimainen metallialbumi-kategoriassa alkuvuodesta. Yhtye on lisäksi nauhoittanut tulevaa jenkkirundiaan varten uutta materiaalia sisältävän Piinaava nautinto-EP:n.

Comments

2 responses to “Kevät on tullut Tornioon! – Terveet Kädet ja kylähullu pilkkalaulaja/runoilija Kalkkipappi saavat yhteisen obeliskin syyskuussa.”

  1. […] Noise.fi-sivusto summasi asian näin: […]

  2. […] lisää: Terveet Kädet; yhtyeen nettisivut Kevät on tullut Tornioon; katsaus Terveet Kädet-tuotantoon […]

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.