Keskusta : Kevään riitit – Sielukkaasti repivää noise-punkkia

KESKUSTA_KR_kansi1.jpg(Indie Jones, 2016)

Kevään kynnyksellä kotimainen pörinä alkaa saada aikaan ihmeitä. Trio-muotoinen, kotimaan kielellä tulkittua, rupista mäiskettä garage, noise, grunge ja post -punk -viitteillä mutta myös tarttuvilla melodioilla tarjoileva Keskusta on kaikessa räkäisyydessään parhaimmillaan oikein piristävä tapaus. Kevään Riitit -pitkäsoitollaan minimalistisuuteen joka osa alueella pyrkivä kolmikko pysyttelee vahvasti säröbasson ohjaamissa äänimaisemissa kautta linjan, läpi Kevään riitit -albuminsa. Levy alkaa kaahaavammalla osastolla tarjoillen alkuaikojen Hüsker Du ja Dead Moon -suuntaista, alkuvoimaista ja silottelemasti yliohjautuvaa punk ‘n rollia, taipuen albumin loppua kohden melodisempiin kappaleisiin, mistä yhtye ansaitsee suurimmat kiitoksensa.

Melodisemman osaston biisit, kuten alkuvoimaisen lennokas biisikaksikko Rikki ja Elohopeaa ja Pommit ja Viivat, kalman katkuisen kauniisti groovaava post-punk/ shoegaze -pala Hautausmaa Palaa, Terveisiä linnuille, kauniin usvaisesti etenevä, mutta silti paiskova 10 000 kysymystä ovat etenkin helvetin vaikuttavia biisejä yhtyeen debyytillä. Albumin päättävä, Don Huonojen ja Life of Agonyn popimmista kai’uista muistuttava Eteinen on myös sarallaan onnistunut biisi. Toisaalta, myös muutama täytteeltä tuoksahtava biisi mahtuu albumille mukaan, kuten sen avaava kaksikko Täältä tullan elämä, Kevään riitit, kesää et ja Uusi päivä nousee.

Kevään riitit -albumin perusteella heikoin lenkki on albumin tuotanto. Keskustan tummiin melodioihin pohjaavissa biiseissä yhtyeen soittotatsissa olisi vielä kiristämisen varaa. Alituinen, pieni suttuisuus ja rytmiikan sleebaaminen tekee parhaimmistakin vedoista hieman kotikutoisen kuuloisia. Kun yhtye saa soittotatsinsa esim. Radiopuhelimien tai Viisikon yhteissoitannan kaltaiseen tikkiin, niin näistä biiseistä saisi ruuvattua yllättävänkin paljon enemmän irti. Myös potremmilla rumpusoundeilla varustettuna biisien taakse saisi selvästi paremmin lapikasta. Varsinkin rumpujen tunkkaisuus ja bassorummun ohkainen soundi verottavat biisien potkivuutta. Tulevaisuudessa yhtyeeltä voi kuitenkin odottaa selkeästi enemmän. Kevään riitit on miellyttävä kuuntelukokemus, ja levyn pariin palaa uudelleen ja uudelleen. On helppoa kuvitella, että livenä Keskusta donkkaa varmasti tykimmin.

 

3/5