Kenguru ja bumerangi – The Drones vakuutti

The Drones, Plain Ride
Turun Klubi 27.9.

On syyskuinen sunnuntai ja turkulaisia hemmotellaan ulkomaan elävillä. Turun Klubille on saapunut vierailijoita Ruotsista ja Tanskasta The Hauntedin ja Pilgrimzin myötä. Skandinaaviset vieraat tosin saavat soittaa rauhassa, sillä toimittajan matka suuntautuu Live-puolen sijaan Ilta-puolelle, jossa luvassa on indieräimettä The Dronesin tapaan. Australialaisvieraiden edellinen Suomen valloitus kariutui viime hetken peruuntumiseen, mutta tänä iltana he ovat viimein täällä.

Mutta ei kiirehditä asioiden edelle. Ennen kengurumaan asukkeja estradille asteli kotomaamme ylpeys Plain Ride. Klubilla oli ”tilaa ajatuksille”, kuten yhtyeen laulaja-kitaristi Janne Westerlund asian ilmaisi. Juureva, Circlen ja 22-pistepirkon hybridin mieleen tuova ryhmä hoiti tonttinsa yleisön harvalukuisuudesta huolimatta kunnialla. Lyhyt setti painottui tuoreimpaan House on the Hill -albumiin, jolta kuultiin ainakin Road Music, One More Round ja Shadows Guard.

Plain Ride oli osuva valinta Dronesin kumppaniksi. Vaikka ryhmien estetiikka poikkeaakin toisistaan, tähtää molempien musiikki tietyn transsin aikaansaamiseen. Plain Riden poljento oli tanakkaa, ja ryhmä kuuluu Suomen tiukimpien livebändien joukkoon, mutta aivan kaikkea se ei tällä kertaa itsestään irti saanut. Lopetus oli komea, mutta kokonaisuutena ryhmä oli vakuuttavampi elokuussa Dynamon lauteilla.

The Dronesin aikana yleisömäärä ehkä kolminkertaistui alun tusinasta. Selvää oli silti, että tällä keikalla ei hiki lentänyt muualla kuin esiintymislavalla. Ja siellä sitä kiitettävästi virtasikin.

The Drones on kolmen miehen ja naisbasistin muodostama rykmentti, jonka musiikista on helppo aistia ainakin Sonic Youthin vaikutuksen. Kitaroissa riitti siis virtaa ja kappaleissa äkkivääriä käännöksiä, kun aussinelikko pisti parastaan. Mikrofonin takana saarnamiehen tehtäviä hoitanut Gareth Liddiard todisti, etteivät ennakkokehut herran karismasta olleet tuulesta temmattuja. Keulakuvan omintakeisen esiintymisen lisäksi ryhmästä erottui edukseen energisesti rumpaloinut Michael Noga.

Plain Riden tapaan myös The Drones piti settinsä tiiviinä. Juuri kun jatkuva myllerrys ja kitaroiden revitys osoittivat ensi merkkejä puuduttamisesta, katosi ryhmä pukuhuoneen puolelle. Encorea ei kuultu, joten esityksen kesto jäi alle tuntiin. Sen aikana kävi kuitenkin selväksi, että ryhmä on parhaimmillaan livenä. Suvantokohtia ei tarjottu, eikä niitä Turun illassa ehditty kaivata. The Drones oli täyttä rautaa alusta loppuun asti.