Karri Grande: Huomenta Suomi – Old school hip hoppia Helsingistä

Kerma Records 2012

Helsinkiläinen Karri Grande on julkaissut 14.9.2012 debyyttialbuminsa Huomenta Suomi. Lätty sisältää kymmenen kappaletta, joiden aiheet vaihtelevat yhteiskuntakritiikin kautta humoristiseen ”hip hop yo let’s go” – jankutukseen. Karri Grande mainitsee esikuvakseen Wu Tang Clanin, ja kuvailee albumiaan ”vastalauseeksi tämän päivän muovista syntikkasoundia ja sisällötöntä hip hoppia vastaan”. Levyn sanoitukset ovat suoraviivaisia, eikä turhaa kikkailua ole harrastettu. Lisävipinää kappaleisiin tuo jazzahtava flyygelitorvi, sekä läpi levyn jatkuva ivallinen virnistys, joka kuuluu läpi kaikista kappaleista.

Levyn avaa kappale Stadi hymyilee, joka johdattelee hyvin levyn syvimmän olemuksen pariin: arkista rahahuolissa painiskelua kahvin ja tupakan voimalla, koomisilla englanninkielisillä ”And it goes like this” – hokemilla säestettynä. Sama tyyli jatkuu läpi levyn. Välillä mennään tylsän tavallisesti kylmää talvea manaillen, ja pian taas hypätään moottoritiellä kaahailun ja varastetun tavaran kauppaamisen kautta oman elämäntarinan kerrontaan.

 Karri Granden “Raha on sun resepti” pureutuu suomalaisen pahanolon ytimeen

Ensi kuulemalta levy ei iske, ei sitten lainkaan. Pari tuntia soittimessa pyörittyään tälle kuitenkin alkoi yllättävästi lämmetä; kun suodattaa turhan pahistelun ja naurettavuuden pois ja tyytyy kuuntelemaan rentoa biittiä ja hauskoja funkkimaisia soundeja, löytyy levystä kuunneltavaa pidemmäksikin aikaa. Sanoituksetkin osuvat osittain nappiin, esimerkiksi artistin äidille kauniilla saatesanoilla omistettu kappale Äiti Rakas herkistelee:

”Tää tarina ei kuulu soittorasioista, kun häntä koipien välissä soitan raha-asioista. Ja siitä kun ei muista ja hommat ei oikein luista – massit ei kasvanutkaan taskuihin puista.”

3/5