Kansainvälinen punkyhteisö reagoi Indonesian poliisin “uudelleenkoulutusohjelmaan”.

YLE uutisoi keskiviikkona kuinka Indonesian poliisit olivat ottaneet kymmeniä nuoria punk-rokkareita “moraaliseen kuntoutukseen” Acehin maakunnassa Sumatran saarella. Poliisin mukaan punkkarit turmelevat maakunnan imagon. Nuoret, 59 miestä ja 5 naista, pidätettiin punk-konsertin yhteydessä maakunnan pääkaupungissa Banda Acehissa lauantaina. Pidätyksen jälkeen heidät on pantu leikkaamaan tukkansa, kylpemään, vaihtamaan vaatteensa ja rukoilemaan.

Acehin itsehallinnollisessa maakunnassa on osittain käytössä islamilainen sharia-laki. Lakia valvovan poliisin punkkareille pitämä “kuntoutusleiri” kestää kymmenen päivää. Satoja punkkareita eripuolelta Indonesiaa kokoontui lauantaina konsertiin, joka järjestettiin rahan keräämiseksi orvoille. Poliisi teki ratsian konserttiin ja pidätti ne, joilla oli irokeesitukka, tatuointeja, tiukat farkut ja ketjuja.

– He eivät käy suihkussa, he elävät kadulla, he eivät koskaan rukoile, Acehin poliisipäällikkö Iskander Hasan perusteli.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet pidätyksiä ja pitävät poliisin toimia todella kummallisina. Tämän lisäksi niin indonesialainen kuin kansainvälinenkin punkyhteisö on reagoinut tapahtuneeseen. Jakartalaiskollektiivi Bendera Hitam suunnittelee solidaarisuusmielenosoituksia, yhdysvaltalainen Aborted Society keräilee mixtapeja/CD-r:iä ja saksalainen punkyhtye Red Tape Parade Facebook-sivullaan puolestaan “kaikenlaista tavaraa” lähetettäväksi indonesialaispunkkareiden avuksi.

Ja jos ihmettelette että mikä ihmeen indonesialainen punk-skene, niin tässä vähän esimerkkiä. Ja lisää löytyy alla olevasta linkistä.