Kaksi tuntia, kolme sointua ja neljä kirjainta – AC/DC ei suostu kuolemaan

AC/DC, Tampere, 1.6.2010

acdc42

Kuvaaja Nelly Tatti

AC/DC:n rock’n’roll-sirkus pysähtyi Tampereelle miten otollisimmalla hetkellä. Kun vielä edellisviikolla Brian Adamsia tervehti hyisessä vesisateessa riutunut puolityhjä Ratina, AC/DC sai vastaansa täyden tuvan, 32 000-päisen lauman, joka pääsi nauttimaan rocklegendan vierailusta huikean komeassa kesäillassa. Sään lisäksi tukun ylistyssanoja ansaitsee edelleen varsin kelvollisessa vireessä oleva veteraanibändi, vaikkei Tampereen-keikka aivan napakymppi ollutkaan.

Kellon lyödessä 21:08 videoscreenit heräsivät henkiin, ja bändi jyräytti lavalle yhdessä massiivisen lavastejunan kanssa. Avausbiisinä kuultiin – mikäs muukaan kuin – Rock n’Roll Train, joka toimi mainiosti lukuun ottamatta harmaantuneen komppikaksikon Malcolm YoungCliff Williams ikävän epävireiseksi käynyttä taustalaulua. Tuttuun koulupukuunsa sonnustautuneen Angus Youngin koivet sen sijaan nousivat yhä varsin vetreästi, sormien vikkelyydestä puhumattakaan. Vielä keikan alkupuolella Anguksen kikkailut jäivät kuitenkin kakkoseksi hyväntuulisen Brian Johnsonin karismalle, joka hakee vertaistaan rock’n’rollin maailmassa.

Kuten vuosi sitten AC/DC:n Helsingin-keikalla, ei bändin dieselveturi käynnistynyt nytkään täyteen tehoonsa kovin nopeasti. Jo kolmantena kuultu Back in Black ei toki jättänyt kylmäksi, mutta vasta Dirty Deeds Done Dirt Cheap alkoi vapauttaa kunnolla tunnelmaa sekä yleisössä että lavalla (jopa siinä määrin, että Angus luopui vihreästä lätsästään, jonka alta paljastui kovaa tahtia Juice-lookkia lähenevä kuontalo).

Keikan alkupuolen suurimpiin hitteihin lukeutunut Thunderstruck jätti loppujen lopuksi yllättävänkin vaisun jälkimaun, ja täysi hööki saatiinkin päälle vasta illan puolivälin paikkeille osuneen The Jackin saadessa vuoron. Sen aikana koettu Anguksen pakollinen strippishow päättyi tuttuun pyllistykseen, mutta takavuosina tavaramerkiksi nousseen paljaan hanurin sijaan yleisö sai tällä kertaa tyytyä bokserien peittämään ahteriin. Ehkä ihan hyvä niin, onhan ukolla mittarissa jo 55 vuotta…

Illan helmiin lukeutui myös aina yhtä jylhä Hells Bells. Sen aluksi Johnson, 62, kirmasi melkoista sprintterivauhtia läpi estradin ja pomppasi näyttävästi keikkumaan lavan katosta laskeutuneen jättikellon nyöriin. Seuraava hitti High Voltage puolestaan kuulosti aavistuksen laahaavalta, eikä You Shook Me All Night Longkaan mennyt aivan putken, sillä Johnsonin ylärekisteri oli hieman ruosteessa. Siihen illan pikku säröt sitten loppuivatkin, ja loppuilta oli yhtä hard rock -klassikoiden ja ennen kaikkea Anguksen juhlaa.

Whole Lotta Rosien jyrähtäessä ilmoille lavastejunan päälle kohosi huomattavan muhkea pumpattava Rosie, jonka jalka löi hauskasti tahtia eleettömän varmasti koko kaksituntisen paukuttaneen Phil Ruddin kompin kanssa. Kun Rosiesta viimein päästettiin ilmat pihalle, vuoron sai keikan ehdoton kulmakivi, 20-minuuttiseksi venytetty Let There Be Rock. Tämän klassikon soidessa Angus piti huolen, ettei kenellekään varmasti jäänyt epäselväksi, miksi hän on edelleen maailman kovin jätkä. Sooloilusta ei ollut tulla loppu sitten millään, vaan herra kolusi varmuuden vuoksi koko pitkulaisen lavarakennelman jokaisen kolkan ja esitteli sorminäppäryyttään kaikkiin ilmansuuntuun milloin polvillaan, milloin selällään ja milloin muutaman metrin korkeuteen kohonneen nosturin lavalla. Kaunista, niin kaunista.

Tämän herkän hetken jälkeen jäljellä olivat enää illan kruunanneet encoret Highway to Hell ja For Those about to Rock. Niistä jälkimmäinen piti sisällään tutun tykistökeskityksen, joka viimeistään herätti Tampereen keskustan asukkaat parin kilometrin säteeltä. Eikä sitten muuta kuin talsimaan kohti kotia ilotulituksen saattelemana, kuten kunnon rock’n’roll-show’ssa kuuluu.

Nyt se on taas todistettu, että AC/DC on paljon muutakin kuin kolme sointua ja neljä kirjainta; se on yhtä kuin hard rockin mennyisyys, nykyisyys ja toivottavasti ainakin vielä muutaman vuoden ajan tulevaisuuskin.

acdc3

Kuvaaja Nelly Tatti

1. Rock n’Roll Train
2. Hell Ain’t a Bad Place to Be
3. Back in Black
4. Big Jack
5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
6. Shot Down in Flames
7. Thunderstruck
8. Black Ice
9. The Jack
10. Hells Bells
11. Shoot to Thrill
12. War Machine
13. High Voltage
14. You Shook Me All Night Long
15. T.N.T.
16. Whole Lotta Rosie
17. Let There Be Rock
—————————-
18. Highway to Hell
19. For Those about to Rock (We Salute You)