Juhannus Himoksella – aurinkoista suomipopin juhlaa

The Voice Juhannus HimosFestival 20.-22.6.2013

Jo vuodesta 1999 Jämsässä järjestetty Himosfestival vietti tänä kesänä 15-vuotisjuhlaansa. Saksalainen Scooter oli festivaalien ainoa ulkomaalaisvahvistus, muuten alueen kahdella lavalla esiintyivät kotimaiset ykkösartistit. The Voice Juhannus HimosFestivalin lisäksi Himoksella järjestetään tänä kesänä myös Iskelmä-festivaali, Pipefest sekä ensimmäistä kertaa järjestettävä Jysäri. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävässä Jysärissä on esiintymässä eurodance-musiikin kärkinimiä Hausmyllystä Mr. Presidenttiin.

Ismo AlankoKahden päivän osalta loppuunmyydystä juhannusjuhlasta pääsi nauttimaan erittäin lämpimässä, puolipilvisessä säässä. Helle aiheutti myös yllättäviä ongelmia veden loppuessa lähialueelta kesken, mutta festarialueella tätä puutetta ei onneksi huomannut. Hyvä sää varmasti edesauttoi myös uuden yleisöennätyksen syntymisessä: 46 000 kävijää kolmen päivän aikana. Alueen laajennusta jatketaan edelleen, jotta ensi vuonna kapasiteetti riittää vielä suuremmalle kävijämäärälle.

 

ViikateTorstaina, kuten muinakin päivinä, lavalle nousi esiintyjiä vaihdellen eri musiikkigenreistä: esimerkiksi räppiosastoa edusti JVG ja Cheek, rokkia Disco Ensemble ja Viikate, ja humppaamassa olivat tietenkin Eläkeläiset. Yleisöä oli alkuillasta vielä melko maltillisesti, mutta puolenyön lähestyessä alkoi festarialue täyttyä. Viikate esiintyi totuttuun tapaansa tasaisen varmasti, yleisön seuratessa keikkaa rauhallisissa merkeissä. Eläkeläisten humpatessa yleisössä ei ollut enää mitään rauhallista, vaan tanssiletkaan lähti mukaan lähes koko katsojameri.

Järjestelyt toimivat läpi koko viikonlopun lähes moitteetta: bussit kulkivat Jämsän alueella tapahtuman aikana nonstoppina, järjestysmiehiä oli riittävästi ja he ansaitsevat suuren kiitoksen aktiivisuudestaan ja avuliaisuudestaan. Keikkojen lisäksi alueelle oli järjestetty erilaista oheisohjelmaa, muun muassa extremelajien kokeilua. Miinusta järjestelyt saavat maksullisesta juomavedestä sekä tölkkipantti-järjestelmän puutteesta – lavojen edustat siivottiin onneksi joka keikan jälkeen, joten tilanne ei levinnyt katastrofiksi.

KotiteollisuusPerjantaina väkeä oli tungokseksi asti jo heti iltapäivästä lähtien. Päivän ohjelmistosta löytyi jälleen kaikkea Kaija Koosta Stigiin, ja se näkyi myös festariyleisön ikärakenteessa. Kotiteollisuuden keikka iltapäivästä kokosi runsaasti katsojia, ja sujui viime metreille saakka hyvin, kunnes bändin jäsenet päätyivät soittamaan samaa kappaletta täysin eri kohdista. Kilttiin pukeutunut Hynynen ei tästä hämmentynyt, vaan myönsi erheensä ja veti keikan tyylikkäästi loppuun.

ApulantaFestivaalien näyttävimmät lavasteet olivat ehdottomasti Apulannalla, joka esitteli Himoksella uuden singlebiisinsä ensimmäistä kertaa. Lavalle oli taiottu aitoa lännentunnelmaa, ja jos ei jaksanut reilua tuntia tuijotella muusikkoja, saattoi keikan aikana seurailla lavalla olevan saluunan tapahtumia.

 

 

Neljä RuusuaIllan yllättäjä oli viimeisenä esiintynyt Neljä Ruusua, joka soitti todella mukaansatempaavan ja hyväntuulisen keikan mahduttaen mukaan sopivassa suhteessa sekä uutta, että vanhaa tuotantoaan. Lisäksi ilahduttavaa oli se, että kesken keikan rumpali otettiin lavan etuosaan soittamaan. Täysin päinvastaisen elämyksen aiemmin päivällä tarjosi Popeda, Mustajärven väsynyttä ja takeltelevaa esitystä katsellessa tunteet vaihtelivat myötähäpeästä kyllästymiseen.

 

MokomaLauantaina juhlijoita selvästi vaivasi juhannusväsymys, ja vasta myöhäisillasta lavanedustat täyttyivät todenteolla. Mitään erityisen ihmeellistä lauantai ei tarjonnut, perushyviä ja tasalaatuisia keikkoja muun muassa Mokomalta ja Von Hertzen Brothersilta.

 

 

 

Von Hertzen BrothersEnsi kesää ajatellen The Voice Juhannus HimosFestivalia voinee lämpimästi suositella kotimaisen musiikin ystäville, jotka tahtovat katsoa keikat rauhassa joutumatta valikoimaan mitä katsovat. Itse kaipasin kolmatta lavaa, jossa olisi tarjottu hieman vaihtoehtoisempaa musiikkia pienempien ja vaikkapa paikallisten bändien muodossa. Myös festareiden venyttäminen kolmipäiväiseksi ei tällaisella esiintyjäkaartilla tuntunut onnistuneelta valinnalta. Ihmiset olivat viimeisenä päivänä huomattavan väsähtäneitä ja bändit soittelivat vähäiselle ja sangen epäaktiiviselle yleisölle. Viimeisenä esiintynyt Petri Nygård sai yleisömassat herätettyä koomasta, ja lavanedusta oli täynnä innokasta nuorisoa. Parin biisin verran vouhotusta ja irstaita rekvisiittoja katsellut toimittaja totesi olevansa menolle liian vanha ja tylsämielinen, ja festivaalit olivat tältä juhannukselta osaltani paketissa.

Von KlamydiaMokoma Apulanta

 

Kuvat: Tomi Kivelä & Sirja Bordi

 

 


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.